Pratite nas:

FB TT IG

Jesenski vodič za raznovrstan jelovnik

J

esen nam donosi bogatstvo sezonskih namirnica koje možemo uklopiti u svoj jelovnik kako bismo uživali u blagodatima prirode u ovo doba godine. Vrijeme kada se priroda oblači u šarene tonove i pruža nam raznovrsnu paletu voća i povrća. Sezonske namirnice često ostaju nepravedno zanemarene u svijetu gdje nam je gotovo sve dostupno tijekom cijele godine. No, ovakav način prehrane ima puno više za ponuditi od povremene raznolikosti na vašem tanjuru. To predstavlja održivost u svom najpristupačnijem obliku.

Često jedemo iste namirnice iz tjedna u tjedan, zaboravljajući čaroliju promjenjivosti prirode. Sezonsko konzumiranje hrane vraća nas korijenima, podsjećajući nas da svaka sezona donosi svoj skup voća i povrća. Kada se odlučimo jesti sezonski, otvaramo vrata raznolikosti naših obroka i podržavamo održivu poljoprivredu.

sezonske namirnice u listopadu - zrele maline na grmu
Kako se možete pridružiti ovom trendu održive prehrane?

Prvi korak je pronaći ljude koji se bave ekološkim načinom uzgoja, a to ne mora nužno uključivati certificiranu ekološku poljoprivredu. To može biti i vaša susjeda koja povrće i voće ne tretira pesticidima, a rado će vam prodati svoj višak. Ove namirnice često možete pronaći na lokalnim tržnicama, sajmovima ili direktno od lokalnih poljoprivrednika. Osim toga, imate li pristup obradivoj površini zemlje, razmislite o uzgoju vlastitih omiljenih voćki i povrća. Kada je u pitanju kulinarska kreativnost, prilagodite svoje recepte sezonskim namirnicama, čak i ako to znači da ćete neka jela jesti samo u određeno doba godine.

Ako želite uživati u blagodatima sezonskih namirnica tijekom cijele godine, razmislite o zamrzavanju hrane. Kupite veće količine sezonskog voća i povrća i pripremite ih za zamrzavanje kako biste uživali u njihovoj svježini i nutritivnoj vrijednosti čak i izvan sezone. Možete razmisliti i o raznim tehnikama konzerviranja hrane. Na taj način, održat ćete svoj jelovnik raznovrsnim i lako pristupačnim.

Sezonske namirnice ne samo da donose raznovrsnost na vaš stol, već i pomažu očuvanju okoliša i podržavaju lokalnu zajednicu. Naučite cijeniti ritam prirode i uživajte u svakom zalogaju koji vam jesen donosi.

sezonske namirnice u listopadu - zimnica

U listopadu odaberite ovo povrće:

Sezonsko voće u listopadu:

  • Dunja
  • Grožđe
  • Jabuke
  • Kruške
  • Maline
  • Mandarine
  • Šljive

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG