Pratite nas:

FB TT IG
Radionice
Slika s održane radionice

RADIONICE

Radionica Ja bolji građanin prvenstveno je praktična i edukativna te odgovara na pitanje kako postati održiviji pojedinac.

Radionicu otvaram motivirajućom pričom kako i zašto sam započela inicijativu i pojašnjavanjem razloga zbog kojih je krucijalno da se svi aktiviramo te koliko je svaki pojedinac važan u lancu cirkularne ekonomije. Isto tako, na početku radionice ukratko objasnim koliko dugo se razni predmeti/ambalaža razgrađuju kada su odbačeni u prirodu, što je dobar uvod u samo odvajanje otpada. Na edukaciju o odvajanju otpada ponesem razne vrste otpada kao što su pakiranje omekšivača, Domaćica, konzerva paštete, boca ulja, tetrapak, računi, papirnata ambalaža čokolade, staklenka, vrećice i brojne druge, dakle, otpad s kojim se susrećemo svaki dan, te zajedno s polaznicima radionice obrađujem te vrste otpada i sudionike upoznajem s održivijim alternativama proizvoda koje nudi tržište kako bismo svi zajedno smanjili otpad.

Radionica se temelji na mom radu na društvenim medijima i iskustvu koje sam stekla dolazeći do raznih odgovora na pitanja koja su mi pratitelji postavili.

TRAJANJE RADIONICE: 75 ‒ 90 min (uključujući odgovaranje na pitanja sudionika)

Radionica može sadržavati i vremensku ekstenziju gdje se obrađuje dodatna održiva tema.

Dostupne su radionice uživo ili u obliku online seminara/radionice.

Sve upite vezane za radionicu slobodno uputite putem kontakt obrasca.

 

Rezervacijom radionice izravno potpomažete djelovanju same inicijative Ja bolji građanin te edukaciji desetaka tisuća ljudi koji svakodnevno pregledavaju sadržaj. 

Marina Matijević 7

ISKUSTVA S ODRŽANIH RADIONICA

Webinar „Ja bolji građanin“ pružio je zaposlenicima PBZ Grupe široku sliku o problemu zbrinjavanja otpada i načinu smanjenja istog te mnogo konkretnih primjera koje trebamo početi koristiti u svakodnevnom životu. Zaposlenici su se rado odazvali webinaru, aktivno su sudjelovali, a svojim pitanjima, primjerima i zainteresiranošću potvrdili su važnost ove teme. Nadamo se i budućoj suradnji kojom ćemo još više produbiti znanje o smanjenju otpada i svi zajedno postati bolji građani!
pbz sivi logo
ZAPOSLENICI PBZ GRUPE
PBZ BANKA
Marini Matijević iz inicijative „Ja bolji građanin“ obratili smo se jer smo željeli zaposlenicima tvrtke Schneider Electric približiti temu pravilnog razvrstavanja otpada, održivog razvoja te zero waste pristupa u svakodnevnom životu. Dodatni je izazov bio što su sudionici zaposlenici iz nekoliko gradova triju zemalja; Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije. Marina je spremno odgovarala na svako pitanje, za svako područje odlaganja i gospodarenja otpadom. Radionica je dinamična, praktična i interaktivna. Njezina je najveća prednost mogućnost postavljanja konkretnih pitanja sudionika, jer Marina vrlo dobro i iz prve ruke poznaje situaciju „na terenu“. Željeli smo da zaposlenicima predavanje bude poučno i inspirativno. Ova je radionica nadmašila naša očekivanja i pokrenula pozitivne promjene u svakodnevnim navikama brojnih zaposlenika i njihovih ukućana.
Schneider Electric sivi logo
SCHNEIDER ELECTRIC
CRO SLO BIH
Kod Marine i njenih predavanja o kampanji Ja bolji građanin mi se najviše sviđa što govori iz svoje pozicije i životnog iskustva. Njeni praktični savjeti kako u svakodnevnom kućanstvu smanjiti otpad, učiniti nešto korisno i postati aktivan građanin super su se poklopili s našim potrebama da educiramo mlade ljude o hrani i klimi u sklopu projekta Food Wave. Marina priča jednostavnim jezikom i razumljivo, pristupačna je i zabavna te vrlo lako uključuje sve polaznike u svoje radionice.
sivi logo Ivo Pilar
DRAŽEN ŠIMLEŠA
INSTITUT DRUŠTVENIH ZNANOSTI IVO PILAR
Marinina radionica je bilo pravo osvježenje, ali i razbuđivanje. Na primjerima iz svakodnevnog života vrlo jasno i jednostavno je objasnila kako pravilno razdvajati otpad te koji proizvodi se mogu reciklirati i iskoristiti do kraja. Većina nas je osvijestila koje greške smo do sada činili te zbog toga nam je ovo bilo pravo buđenje. Dodatno nas je Marina potaknula da pokrenemo više aktivnosti u kompaniji u smjeru održivog načina življenja.
a1 sivi logo
MARIJA TOMAS
A1 HRVATSKA
Zahvalni smo da smo imali prilike ugostiti voditeljicu inicijative Ja bolji građanin Marinu Matijević koja je na našem Recikliranom imanju vodila inspirativnu radionicu Edukacija preko društvenih mreža kao dio treninga koji udruga ZMAG provodi u sklopu projekta Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Change, s ciljem stvaranja većeg razumijevanja povezanosti globalnih i lokalnih problema i rješenja za aktivizam u lokalnoj zajednici na temu hrane i klimatskih promjena. Marina je posvećena svojoj misiji, sjajno poznaje tematiku te na pristupačan i motivirajući način komunicira svoja znanja. Radionica je bila bogata informacijama i praktičnim savjetima o pravilnom odlaganju otpada i korištenju društvenih mreža, a nakon edukacije polaznici su opremljeni znanjem i vještinama kako postati društveno odgovoran građanin i koristiti alate društvenih mreža za informiranje o društveno bitnim temama s ciljem zajedničkog stvaranja održive budućnosti.
sivi logo
MATEJA MEDIĆ
UDRUGA ZMAG
Marina nam se već drugu godinu zaredom pridružila kao jedan od govornika na projektu European Green Activists Training, koji organiziramo zajedno uz financijsku podršku Green European Foundationa. U sklopu zbilja inspirativnog i zanimljivog predavanja, dotaknula se svojih početaka, svog rada, online aktivizma ali i aktualne problematike s minimiziranjem, odvajanjem i razvrstavanjem otpada. Jako smo zadovoljni suradnjom i jedva čekamo ugostiti Marinu na nekom novom projektu!
sivi logo fzor
KAJA PAVLINIĆ
UDRUGA ZELENI PROZOR
16.12.2021. ugostili smo Marinu Matijević iz inicijative Ja bolji građanin, koja nam je održala interaktivno predavanje o tome kako svi mi možemo postati bolji građani kroz male, ali vrijedne postupke kojima se iskazuje vlastita, ali i kolektivna briga za okoliš. Neformalni način organizacije predavanja omogućio je da kroz ležerni, ali poučni razgovor svatko dobije priliku za izražavanjem vlastitog mišljenja i dijeljenjem savjeta za održivije življenje. Zahvaljujući tako ostvarenoj ugodnoj atmosferi, mnogi su se ohrabrili na poticanje daljnje rasprave i sudionici su doista s predavanja sa sobom ponijeli motiviranost i nova znanja, što potvrđuju i dojmovi nekih od sudionika.
sivi logo USB
FILIP BUŽLETA
UDRUGA BIUS

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG