Pratite nas:

FB TT IG
O meni
Marina Matijević
J

a sam Marina Matijević, ekološki osviještena komunikologinja, koja je htjela postati bolji građanin, pozvala druge da joj se pridruže i otvorila dijalog dijeljenja iskustava na tom putovanju. Moj profesionalni put bio je prvenstveno povezan s marketingom, projektnim menadžmentom te turizmom. 2018. godine sam osnovala specijaliziranu turističku agenciju. Poslovanje je išlo poprilično dobro sve dok koronakriza nije sve zaustavila. Činjenica da mi je virus srušio čitavo poslovanje bio mi je šamar u lice i poticaj da detaljno preispitam čime se ja to uopće bavim te shvatim koliko je to zapravo nevažna stavka u hijerarhiji vrijednosti za čovječanstvo. Mislim da me je i zagrebački potres dodatno osvijestio.

Nakon te sam spoznaje imala želju raditi nešto vrijedno za ljudski rod, nešto gdje mogu učiniti neku razliku… Ekologija me oduvijek zanimala, plastika zgražavala, odvajam otpad otkad su postavljeni spremnici. U tom procesu odvajanja nisam znala kako pravilno sortirati polovicu ambalaže tj. otpada s kojim sam se susretala kroz dan, ali nažalost nisam imala vremena proučavati tu temu. A onda sam zbog zaustavljanja turizma odjednom imala mnogo vremena i konačno krenula u istraživanje informacija o pravilnom odvajanju otpada…

Došla sam do saznanja kako postoje određene upute, ali su te upute gradova/općina uglavnom samo nabrojene u paragrafe, ne odnose se na pojedinačne tipove, već na skupine ambalaže, a u današnjem konzumerizmu postoje razne vrste pakiranja samo za jedan tip proizvoda. 

Isto tako, svaki grad/općina ima svoje upute pa informacija s nekog portala može zbuniti građane ako se izričito ne navede za koji je grad/općinu na snazi koja uputa. U cijelom procesu istraživanja shvatila sam kako krucijalno nedostaje ta kratka praktična informacija koju svi preferiramo ovih dana – pa sam krajem siječnja 2021. otvorila profil Ja bolji građanin i dijelila  jednostavne, kratke i direktne upute za odvajanje otpada, pojašnjavala načine kako smanjiti otpad, kako bolje odabrati i prenositi održive navike koje trebamo usvojiti.

MOJA PORUKA GRAĐANIMA

Građani prvo trebaju znati da svaka naša promjena u očuvanju okoliša, ma koliko nam se činila mala, predstavlja pomak nabolje i iznimno je važna za opstanak života na planetu. Vozite bicikl, kupujte racionalnije, birajte proizvode i pakiranja koja su povoljnija za okoliš, prenamijenite, ne ispisujte dokumente, prošećite umjesto da koristite vozilo, ne bacajte hranu, ponovno je iskoristite, ako vidite da plastična vrećica leti naokolo, dohvatite je i odvojite u plastiku; u isto se vrijeme ne zaboravite nastaviti educirati, a zatim sve usvojeno prenesite na nekog drugog i nastavite pozitivan niz!

Edukacija je ključ svega! Visoka razina neinformiranosti građana o cjelovitoj održivosti i vlastitoj ulozi u istoj dovodi do toga da se ne uključujemo u onolikoj mjeri koliko bi trebali. Taj je stav prvo što trebamo mijenjati. Sve društvene skupine pod hitno trebaju početi raditi na promjeni jer održivost je rješenje za bolje društvo u cijelini.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG