Pratite nas:

FB TT IG
hrana u posudama od sladoleda i staklenkama u frižideru
Z

amrzavanje hrane izvrstan je način za smanjenje bacanja hrane i stvaranje kućanstva s manje otpada. No, vrećice sa zipom i plastična folija i dalje dominiraju u zamrzivaču jer ih većina smatra najjednostavnijim rješenjem za spremanje hrane. Ali, ovo brzo i jednostavno rješenje dolazi s nekoliko mana − plastične folije i vrećice su najčešće jednokratne, a i vrlo vjerojatno se neće reciklirati čak i ako se pravilno odvoje. Jeste li ikada pokušali zamrznuti hranu bez uobičajenih vrećica i je li to uopće moguće? Zapravo jest, i nije tako komplicirano kao što ste prvotno mislili.

Prva i iznimno važna napomena koju želim navesti kod održivog zamrzavanja jest da je najvažnije da koristite ambalažu koju imate. Pretpostavljam da mnogi kupuju sladoled u pakiranju od jednog ili više kilograma, a upravo je to pakiranje odlična alternativa plastičnim vrećicama. Izrađeno je od polipropilena, no ima dobra svojstva i otpornost prilikom zamrzavanja. Najvažnije je da je već imate kod kuće!

hrana u posudama zamrznuta

Kod održivog ponašanja pogreška je otrčati kupiti sve novo, jer na taj način bacamo ono što imamo i bez razloga stvaramo dodatan otpad. Isto to vrijedi i za plastične posude s poklopcem koje većina nas već posjeduje. One su adekvatne za zamrzavanje. Oba tipa posuda možete koristiti sve dok ne puknu, a kad ih odvojite u plastiku imaju dobre šanse da se i recikliraju, za razliku od tankih vrećica. Važno je samo napomenuti da posude od sladoleda nipošto nije preporučljivo prati u vrućoj vodi, perilici za suđe ili stavljati u mikrovalnu pećnicu jer tada postoji mogućnost da plastika promijeni strukturu.

Kalupi za muffine ili za led odličan su izbor kada vam nešto zatreba u obliku gotove porcije poput voća i ostataka špinata za jutarnje smoothije. Prelijte voće i povrće vodom i brzo zamrznite. Isto tako se može čuvati i začinsko bilje.

Ako zamrzavate u staklenkama, savjetuje se da ih nikad ne napunite do vrha. Uvijek ostavite dva prsta praznog prostora kako ne bi došlo do pucanja. Staklene posude će imati naznaku ako se smiju staviti u zamrzivač. 

Metalne posude su također dobre za zamrzavanje i mogu se uvijek iznova koristiti. Dobra su investicija jer su dugotrajne, čvrste i neuništive.

Ako nešto zamrzavate na kraće vremensko razdoblje do najviše tri tjedna, poslužit će i papir za pečenje. Na tržištu postoji kompostabilna verzija koju možemo odvojiti u biootpad nakon korištenja. Ponavljam, zamrzavanje na takav način dobro je za kratkoročno razdoblje jer ne zatvara tako dobro hranu i ne sprječava mirise pa se sjetite to na vrijeme iskoristiti. 

Za one koji žele vrlo osviješteno pristupiti zamrzavanju − izrežite tetrapak koji ste već iskoristili i koristite ga za zamrzavanje. Posebno je prikladan za temeljce i juhe. Izrezani tetrapak kombinirajte s pamučnim omotima premazanim voskom. Oni su također dobri za zamrzavanje na kraće vrijeme. Toplinom svojih ruku grijete i oblikujete omote, mogu se prati hladnom vodom, a potpuno su biorazgradivi! Ipak, ne preporučuje ih se za sirovo meso i ribu.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG