Pratite nas:

FB TT IG
tetrapak ambalaže 2

Tetrapak – u koju kantu s njim?!

J

edno od najčešće postavljenih pitanja na mom kanalu zasigurno je ‒ „Gdje odvojiti tetrapak?” Istina je da je ovo čak kompleksnije pitanje koje, kao i uvijek, započinje pravilom o pravilnom odlaganju. S tetrapakom je situacija dodatno zakomplicirana jer svaki grad i općina imaju svoja pravila. Odlaganje tetrapaka ovisi o lokalnoj uputi ‒ u Zagrebu se odlaže u žute spremnike, zajedno s metalom i plastikom, u Splitu potpuno zasebno − u crne spremnike, u Osijeku se tetrapak odlaže s papirom, a u Rijeci u žute spremnike za plastiku i metal.

Također je važno znati da se u Hrvatskoj tetrapak odvaja i balira, ali se reciklira izvan Hrvatske, dakle to je tip otpada koji izvozimo.

Tetrapak je vrlo lagana višeslojna ambalaža te stoga vrlo privlačan distributerima hrane. Izgleda poput voštane vrste kartona, a takav je i na opip. Mogli biste ga baciti u kantu za recikliranje papira bez razmišljanja − nesvjesni da sadrži najmanje dva sloja polietilena, a ako je unutra tekućina, i sloj aluminija. Međutim, iako je prvenstveno od papira, ne reciklira se lako poput papira.
Ambalaža od tetrapaka je reciklabilna, a tijekom procesa recikliranja se balirani kartoni bacaju u pulper napunjen vodom, a materijali se odvajaju na papirnu pulpu te plastiku i aluminij. U Hrvatskoj takva tehnologija ne postoji i ne možemo sa sigurnošću reći da će naša odvojena tetrapak ambalaža biti zbrinuta na ovaj način. Ono što mi možemo kao pojedinci jest pronaći alternativu.
žena drzi tetrapak
tetrapak rastavljen

U održivosti nije sve jednostavno. U fazi proizvodnje, ambalaža od tetrapaka ima najniže emisije CO2, slijedi plastika, aluminij, a najviše emisija ima staklo. Staklo ima visoke emisije zbog energije potrebne za proizvodnju, ali ako ponovno koristite staklene boce, imaju dulji vijek trajanja i smatraju se održivijima.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG