Pratite nas:

FB TT IG
zamrzavanje hrane u posudi od sladoleda ja bolji građanin marina matijević ledo quattro

Posude od sladoleda: Mogu li biti idealne za zamrzavanje hrane?

Š

to ako vam kažem da postoji jedan oblik plastike koji često završava u smeću, unatoč svojoj potencijalnoj vrijednosti u kuhinji? Radi se o posudama od sladoleda. Mnogi se boje zamrzavati hranu u tim posudama, vjerujući da to može biti nesigurno i ekološki neprihvatljivo. No, istina može biti malo drugačija.

Kroz istraživanje, primila sam mnogo upita od ljudi koji su bili zbunjeni i zabrinuti oko korištenja posuda od sladoleda za zamrzavanje. Kako bih odgovorila na ova pitanja i razjasnila ovu temu, konzultirala sam različite izvore informacija, uključujući stručnjake koji se bave kemijskim svojstvima plastike. Jedan od ključnih izvora bila je profesorica koja mi je pomogla dublje razumjeti kako se plastika broj 5, koja se koristi za izradu posuda od sladoleda, ponaša u uvjetima zamrzavanja i kako to može utjecati na sigurnost hrane i okoliš.

Važno je napomenuti da se plastika broj 5, poznata i kao polipropilen, rijetko reciklira zbog ekonomske neisplativosti. Stoga, jedan od ključnih ciljeva je istražiti mogućnosti kako pružiti ovoj plastici što dulji životni vijek i smanjiti njezin negativan utjecaj na okoliš.

zamzravanje u posudi od sladoleda
plasticna posuda od plastike broj 5
Sve vrste plastike bolje podnose hladnoću, nego toplinu!

Na kupljenim posudama za hranu, koje su također od polipropilena, nalazi se oznaka koja potvrđuje njihovu sposobnost podnošenja ekstremnih temperatura. To je potpuno isti materijal kao i onaj kod posuda od sladoleda! Oznaka navodi da su posude sigurne za upotrebu na temperaturama do minus 30 Celzijevih stupnjeva, kao i na temperaturama do 100 Celzijevih stupnjeva.

Trenutačno se ne mogu potpuno isključiti učinci plastike, a dok znanost i dalje istražuje ovu temu, neki stručnjaci ipak preporučuju preventivan pristup. Dakle, prema onome što možemo zaključiti, u redu je zamrzavati hranu u plastičnim posudama, no važno je pridržavati se uputa o pravilnom održavanju i ponovnom zagrijavanju hrane.

Međutim, vrijedno je napomenuti da, iako su mnoge plastične posude označene kao sigurne za upotrebu u mikrovalnoj pećnici i perilici za suđe, neki preporučuju oprez. Plastika može reagirati na visoke temperature, što može rezultirati oštećenjem posuda i potencijalnim oslobađanjem kemikalija. Stoga je preporučljivo prati ih ručno, posebno ako se koriste intenzivni programi i visoke temperature u perilici za suđe.

hrana u posudama od sladoleda i staklenkama u frižideru
Evo nekoliko savjeta za sigurno zaleđivanje hrane u posudama od polipropilena:
  • Pripazite na temperaturne granice. Iako je polipropilen otporan na niske temperature, izbjegavajte izlaganje ekstremno niskim temperaturama jer to može uzrokovati krhkost materijala
  • Nemojte puniti posude do vrha. Ostavite dovoljno prostora između hrane i poklopca kako bi se omogućilo širenje hrane dok se zaleđuje
  • Označite i datirajte zamrznutu hranu kako biste znali koliko dugo je već u zamrzivaču i kako biste spriječili gubitak kvalitete
  • Pravilno zatvorite posude kako biste spriječili ulazak zraka i stvaranje ledenih kristala na hrani.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG