Pratite nas:

FB TT IG
tržnica dolac

Tržnica, plac, pazar – i zašto ih posjećivati?

A

psolutno sve što radimo ima utjecaj na okoliš. Postoji rizik posvuda i u svemu, bilo da se radi o emisijama ugljika, izloženosti kemikalijama, krčenju šuma. Postoje i prihvatljiviji rizici koje trebamo prihvaćati. Klasična maloprodaja vjerojatno nikada neće biti ekološki prihvatljiva industrija, ali mi kao društvo također vjerojatno nećemo nikada ukinuti maloprodaju. Težnja ka održivosti od trgovaca zahtijeva da preispitaju kako posluju i na neki način preispitaju temeljnu svrhu poslovanja – zarađivanje novca. A ono što se pojedinac treba zapitati je – kako da bude bolji građanin? Možda je rješenje - tržnica, plac, pazar?

Tržnica – jedna od prvih i temeljnih navika koju provodim u svom putu ka održivosti je redovit odlazak. Nosim svoje vrećice, staklenke i plastične posude i svaki put kada se vratim bez dodatnog otpada, osjećam se odlično. Svjesna sam da mnogi navode nedostatak vremena kao glavni problem za odlazak na tržnicu, ali i da nemaju svi prostora u budžetu za opskrbljivanje na tržnici.
tržnica
Marina Matijević drži pletenu košaru 2

Napravila sam i svojevrsno istraživanje te sve dokumentirala. Kupila sam iste proizvode u trgovini, a zatim i na tržnici, placu, pazaru ili kako god vam je drago. No, iz trgovine sam se vratila s proizvodima od kojih je svaki bio upakiran u neku vrstu plastike – plastičnu foliju ili čak stiropor. Moram naglasiti da je to gotovo nereciklabilno i vrlo vjerojatno neće završiti tamo gdje se nadate čak i uz pravilno odvajanje.

Na tržnici je situacija sasvim drugačija i imate osjećaj da sve konce držite u svojim rukama, barem kada je riječ o održivosti. Na tržnici se još uvijek dijele besplatne plastične vrećice, ali vi ih odbijte i ponesite svoje! Prije polaska se dobro organiziram – u ceker ubacim već ranije korištene škarnicle i ponovo ih upotrijebim, ali zaista nije potrebno time razbijati glavu – možete ponijeti i upotrijebljene plastične vrećice koje imate kod kuće.

Ako niste uvjereni da je ovakva praksa povoljnija za okoliš, iznijet ću neke brojke na koje sam naišla na svom putu. Odlaskom na tržnicu možete smanjiti svoj ugljični otisak i do 7 % jer najviše emisija stakleničkih plinova dolazi od transporta. Kupnjom namirnica na tržnici izbjegnut je dugi transport jer su tu većinom domaći i lokalni proizvodi. Od ostalih benefita posebno bih naglasila direktno pomaganje malom proizvođaču!

Mali savjet kod odlaska na tržnicu i pronalaska svoje kumice – pronađite štand s malo proizvoda. Tada ste sigurni da je domaće. Uvijek popričajte i raspitajte se o proizvodima, ljudi su najčešće vrlo susretljivi.

Ukoliko se želite pridružiti populariziranju tržnica, placeva i pazara uz fotografiju na društvenim mrežama koristite #ajmonaplac!

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG