Pratite nas:

FB TT IG
zamrzavanje voća i povrća zamrznuti grašak u posudi od sladoleda

5 razloga zašto trebate zamrznuti voće i povrće dok je u sezoni

M

islim da većina već zna da se trudim koristiti sezonske i lokalne namirnice. Vodeći se tom praksom, često kupujem više i zamrzavam namirnice kako bih ih imala i izvan sezone. Međutim, primijetila sam da dobivam komentare kako zamrzavanje nije dobro te kako je bolje konzumirati isključivo sezonske namirnice. Iako se s tim slažem, želim razbiti mitove o tome je li svježe voće i povrće stvarno bolje od zamrznutog i konzerviranog.

Niz istraživanja potvrđuje da su razlike između različitih oblika povrća i voća gotovo zanemarive te da smrznuto i konzervirano povrće nisu znatno lošiji izbor od svježeg

Hunter i suradnici (2002.) su usporedili sadržaj antioksidansa u svježem, zamrznutom i konzerviranom špinatu i grašku. Zaključili su da su svježa i smrznuta varijanta imale jednaku količinu antioksidansa, dok je konzervirano povrće imalo manje antioksidansa. Također, primijetili su da svježe povrće gubi na antioksidativnoj aktivnosti tijekom skladištenja.

Scott i suradnici (2005.) su usporedili sadržaj karotenoida u svježem, smrznutom i konzerviranom kukuruzu. Zaključili su da su svježi i smrznuti kukuruz imali podjednaku količinu karotenoida, dok je smrznuti kukuruz čak imao više karotenoida.

Rickman i suradnici (2007.) su proučavali gubitak nutrijenata tijekom skladištenja svježeg povrća i voća. Iako se dio nutrijenata gubi prilikom smrzavanja i konzerviranja, krajnji rezultat je sličan. Upozoravaju kako se ne smije zanemariti doprinos smrznutog i konzerviranog povrća i voća nutritivnoj vrijednosti prehrane te ističu njihovu jednostavnost.

Li i suradnici (2017.) su usporedili količine vitamina C, beta-karotena i ukupnog folata u raznim vrstama povrća i voća ovisno o svježini. Većinom nije bilo značajnih razlika između kategorija, a smrznute namirnice su često bile bogatije nutrijentima od onih koje su stajale u hladnjaku 5 dana.

zamrzavanje voća i povrća - zamrznuti bob - ja bolji građanin
zamrznute prokulice ja bolji građanin
Zamrzavanje voća i povrća pruža brojne koristi koje nadilaze samo produženje vremena trajanja namirnica
Zadržavanje svježine i nutritivnih vrijednosti

Kada se voće i povrće zamrzne tijekom sezone, zapečatit će se njihova svježina i nutritivne vrijednosti. Zamrzavanjem se zaustavlja proces propadanja, čuvajući vitamine, minerale i antioksidante koji su ključni za zdravlje.

Dostupnost tijekom cijele godine

Zamrznuto voće i povrće omogućuje vam da uživate u njihovim blagodatima tijekom cijele godine, čak i kada nisu u sezoni. To vam omogućuje da ostanete zdravi i uravnoteženi unatoč sezonskim ograničenjima.

Praktičnost i ušteda vremena

Zamrznuto voće i povrće obično su već očišćeni i narezani, što znači da vam štedi vrijeme u pripremi hrane. Također, uvijek su pri ruci kada vam zatreba brza priprema obroka.

Smanjenje otpada hrane, ali i ambalaže

Zamrzavanje voća i povrća omogućuje vam da spremite višak koji biste inače mogli baciti. Na taj način možete smanjiti otpad hrane i iskoristiti svaku namirnicu koju imate.

Također, otpaci od plastičnih, staklenih, kartonskih i metalnih materijala postali su ozbiljan ekološki problem, čineći više od 40% otpada na odlagalištima. Potrošnja ambalaže po stanovniku Hrvatske u 2021. iznosila je 75 kilograma, što je 14% više nego prethodne godine. Zamrzavanjem voća i povrća smanjujete otpad hrane i ambalaže, doprinoseći očuvanju okoliša.

Ekonomičnost

U sezoni kada je voće i povrće najdostupnije i najjeftinije, možete kupiti veće količine i zamrznuti ih za kasniju upotrebu. Na taj način možete uštedjeti novac dugoročno jer nećete biti prisiljeni kupovati često i skuplje zamrznute proizvode izvan sezone.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG