Pratite nas:

FB TT IG
ambalažni otpad u dupkom punom kontejneru

Ambalažni otpad u godini skočio za 14 posto: Zahtijeva se akcija svih nas!

A

mbalažni otpad postao je gorući problem! Statistike o odbacivanju ambalaže u našoj zemlji alarmantno rastu, dok svijest građana o održivosti i dugoročnim posljedicama ostaje zabrinjavajuće niska. Svjedočimo poraznim rezultatima koje donose ovi podaci, dok se brojke neprestano povećavaju, opterećujući naš okoliš i prijeteći budućim generacijama. Hrvatska generira velike količine otpadne ambalaže svake godine. Otpaci od plastičnih, staklenih, kartonskih i metalnih materijala postali su nezaobilazan dio naše svakodnevice, a s njima dolazi i ozbiljan ekološki problem. Prema statistikama, više od 40 % otpada koji završava na odlagalištima čini upravo ambalaža.

ambalažni otpad - papir i karton

Potrošnja ambalaže po stanovniku Republike Hrvatske za 2021. godinu iznosi 75 kilograma što je porast od 14 % u odnosu na godinu prije!

Prema podacima zaprimljenim od FZOEU tijekom 2021. godine na tržište Republike Hrvatske stavljeno je 291.631 tona ambalaže (što uključuje i povratnu ambalažu), odnosno 75 kilograma po stanovniku. Putem sustava FZOEU sakupljeno je 156.227 tona ambalažnog otpada što iznosi 53,6 % količina stavljenih na tržište. Sakupljeni ambalažni otpad sastojao se uglavnom od ambalažnog otpada od papira i kartona (34 %), ambalažnog otpada od stakla (25 %), ambalažnog otpada od plastike (24 %), amabalažnog otpada od drva (11 %). Ostatak je činio ambalažni otpad od metala. Također je putem sustava FZOEU oporabljeno 51 % ambalažnog otpada.

Cilj oporabe iznosi 60 %, stoga u 2021. godini isti nije postignut. Oporabljene količine uglavnom su materijalno oporabljene, tako da stopa recikliranja u 2021. godini također iznosi 51 % . To je blizu cilja recikliranja koji iznosi 55 %.

Ipak, ciljevi stope recikliranja dostignuti su za karton/papir (74 %), plastiku (34 %) i drvo (16 %), a nisu dostignuti za staklo 55 % (cilj je 60 %) te za metale 25 % (cilj je 50%)

ambalažni otpad - kupovanje žitarica u rinfuzi

Vrijeme je za preuzimanje odgovornosti i promjene navika!

Jedan od ključnih načina smanjenja ambalažnog otpada je promjena načina kupovine i potrošnje. Evo nekoliko prijedloga kako pojedinci mogu doprinijeti:

Kupujte u rinfuzi

Umjesto da kupujete prehrambene proizvode s velikom količinom ambalaže, razmislite o kupovini rinfuznih proizvoda. Ne zaboravite vlastite vrećice i posude kako biste izbjegli jednokratnu ambalažu.

Nosite svoje vrećice i posude

Uvijek imajte pri ruci platnene torbe koje možete koristiti za kupovinu namirnica ili drugih proizvoda. Također, razmotrite mogućnost korištenja staklenki za pakiranje hrane i ne zaboravite bocu s vodom!

Edukacija i podizanje svijesti

Aktivno sudjelujte u edukaciji i podizanju svijesti o održivosti i važnosti smanjenja ambalažnog otpada. Podijelite informacije s obitelji, prijateljima i zajednicom kako biste potaknuli promjene u ponašanju.

Smanjenje ambalažnog otpada zahtijeva zajednički napor svih nas. Kroz ove male, ali značajne korake, možemo promijeniti naše navike potrošnje i postići pozitivan utjecaj na okoliš. Ohrabrimo jedni druge da donesemo svjesne odluke i preuzmemo odgovornost za naš ambalažni otpad.
@ja.bolji.gradjanin Zamrzavanje zadržava većinu hranjivih tvari, vitamina i minerala, omogućujući ti da uživaš u njihovim blagodatima čak i kada nisu sezonski dostupni. Osim što živaš u svježim, ukusnim namirnicama tijekom cijele godine, podržavaš lokalne proizvođače, smanjuješ otpad i smanjuješ negativan utjecaj na okoliš 🍓🫐🥦🫘🫛 Reci mi čega ti uvijek kupiš ''previše'' i uvijek imaš u zamrzivaču? #recept #kuhanje #jaboljigradjanin ♬ In Da Getto Henry Fong Remix

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG