Pratite nas:

FB TT IG
uzimanje namirnice iz rinfuze

Kupovanje u rinfuzi je najbolja opcija!

S

vi smo svjesni da je ambalaža, papirnata ili plastična, sveprisutna u maloprodaji. Ambalaža je norma i jednostavno nije izgledno da će ubrzo nestati. Također, trebamo postati svjesni da većina te ambalaže neće i ne može biti reciklirana. Kako onda smanjiti otpad od ambalaže? Kupujete li proizvode i namirnice u rinfuzi?   Takav oblik kupnje nije novost, ali čini se da smo nekako zaboravili na tu mogućnost. Ako napravimo još jedan dodatan korak te ponesemo svoju ambalažu, višekratno smo smanjili otpad – i prije i nakon konzumacije određene namirnice. Svojom višekratnom vrećicom, čak i onom plastičnom koja stoji u još jednoj plastičnoj vrećici, iskorištenom kutijom od sladoleda ili plastičnom posudom koja je u obitelji već desecima godina, intervenirali smo već u samom procesu nabave kako bismo smanjili otpad od ambalaže.

Svojom višekratnom vrećicom, čak i onom plastičnom koja stoji u još jednoj plastičnoj vrećici, iskorištenom kutijom od sladoleda ili plastičnom posudom koja je u obitelji već desecima godina, intervenirali smo već u samom procesu nabave kako bismo smanjili otpad od ambalaže.

Osim što na ovaj način izbjegavamo stvaranje dodatnog otpada odbijajući ambalažu, štedimo novac i smanjujemo otpad od hrane. Kupnja u rinfuzi zna biti znatno jeftinija baš zbog toga jer nema svoju unikatnu ambalažu koju uvijek plaćaju krajnji kupci. Može se reći da je ovakav način kupovanja ujedno i zdraviji za nas i okolinu. Kupit ćete samo onoliko koliko vam je potrebno, bez trošenja resursa i bacanja hrane, a pritom znate da vaše namirnice nisu bile izložene utjecajima plastike.  

bademi i marelice u vrećici
voće u vrećici

Posljednjih godina, zeleni pokret popularizirao je ovaj način kupnje pa sada gotovo svaka lokalna trgovina ima dio u kojem se namirnice mogu kupiti u rinfuzi. Osim voća, povrća, žitarica te pekarskih proizvoda, sve češće možemo naći i mogućnost dopunjavanja deterdženata te i na taj način pridonijeti zaštiti okoliša i osobnog budžeta.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG