Pratite nas:

FB TT IG
kuhinjski aparati - kako smanjiti potrošnju energije- zaleđeni hladnjak

Kako možete uštedjeti energiju u kuhinji?

J

este li znali da kuhinja obično troši najviše energije u usporedbi s ostalim prostorijama u domu? Jasno je da je to zbog svih aparata koji se nalaze u kuhinji, a ipak nekako se može i uštedjeti energiju. U nastavku, donosim savjete za svaki aparat koji se nalazi u kuhinji.

Hladnjak

Podesite termostat hladnjaka – ako je vaš termostat postavljen na hladnije nego što treba, vaš hladnjak može trošiti do 25% više energije nego što je potrebno. Za najbolje rezultate, hladnjak bi trebao biti postavljen unutar raspona od 2,5 – 4,5 stupnjeva C, a zamrzivač između -18 do -15 stupnjeva.

Očistite prašinu iza hladnjaka – zavojnice kondenzatora usmjeravaju protok zraka u hladnjaku i često se nalaze iza ili ispod hladnjaka. Ove zavojnice često su prašnjave što ograničava protok hladnog zraka i prisiljava jedinicu da radi više nego što je potrebno.

Pripazite na nakupljanje leda u zamrzivaču – ako imate deblji sloj leda, uređaj vjerojatno radi više nego treba.

Držite vrata zatvorena – odlučite što želite prije nego što otvorite vrata ili pokušajte to svesti na najkraće vrijeme.

Štednjak/pećnica

Preskočite predgrijavanje – iako većina recepata predlaže prethodno zagrijavanje pećnice, mnogi se kuhari slažu da je to nepotrebno za sve osim kruha i kolača. To može dodati nekoliko minuta ukupnom vremenu kuhanja, ali eliminira vrijeme čekanja dok se pećnica prethodno nepotrebno zagrijava.

Odaberite pravi plamenik – malom plameniku će trebati puno više vremena da zagrije veliku tavu nego maloj tavi.

Isključite pećnicu prije nego završi – preostala toplina će sigurno odraditi posao.

Držite vrata zatvorena – svaki put kad otvorite vrata pećnice, temperatura može pasti za čak 24°C.

Ako imate, koristite vatrostalno posuđe – stakleno posuđe se brže zagrijava.

kuhinjski aparati - odabir plamenika prave veličine
Perilica posuđa

Pravilno ju napunite – pokretanje perilice posuđa kada je puna može smanjiti operativne troškove vaše jedinice za jednu trećinu ili jednu polovinu.

Koristite pravi ciklus – da, eko ciklus traje  puno duže od standardnog ciklusa. To je zato što perilica posuđa koristi manje vode, koja je također hladnija nego kod kratkog ili intenzivnijeg ciklusa. Za pravilno namakanje šalica i tanjura, perilici posuđa treba više vremena.

Sudoper

Štedite vodu prilikom ručnog pranja posuđa –  sudoper djelomično napunite sapunastom vodom i brzo isperite posuđe raspršivačem ili u posudi s toplom vodom.

Ne rasipajte pitku vodu – vodu za piće držite u hladnjaku umjesto da puštate veću količinu dok ne dođe primjerena temperatura.

Mogu zaključiti da postoji niz jednostavnih praksi koje možemo primijeniti kako bi smanjili potrošnju energije u svojoj kuhinji. Redovito održavanje aparata, odabir energetski učinkovitih modela i pravilno korištenje svakog aparata mogu donijeti značajne uštede u kućnom budžetu, smanjiti opterećenje na okoliš i pridonijeti održivom načinu života. Pametna uporaba uređaja i razumijevanje koliko energije svaki uređaj troši su ključni!

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG