Pratite nas:

FB TT IG
žarulje 2

Kako ušteda energije na rasvjeti može pomoći planetu?

U

šteda energije znači i uštedu novca pa to isto može biti važna stavka koju ne biste trebali zaboraviti. Najjednostavniji način za uštedu energije je korištenje što više dnevnog svjetla – treba redovito čistiti prozore, izbjegavati postavljanje tamnih zavjesa ili prevelikog broja biljaka ispred izvora svjetlosti.

Nemojte previše osvjetljavati prostorije

Pretjerano osvjetljavanje prostorije može uzalud potrošiti mnogo energije. Kao opće pravilo, sobama je potrebno 20 lumena svjetla po kvadratnom metru, ali će prostorijama poput ureda i kuhinja vjerojatno trebati više. Radni stol svakako treba postaviti što bliže prozoru zbog prirodnog izvora svjetlosti zbog uštede energije.

Razmislite o prigušivačima svjetla

Instaliranje prigušivača jednostavno je i tako štedite energiju na rasvjeti. Pojačajte snagu ako vam treba više svjetla za fokusirane aktivnosti poput čitanja ili pisanja, a smanjite jačinu svjetla kako biste stvorili opuštajuću atmosferu.

Senzori pokreta i timeri također mogu uštedjeti energiju

Ugradite senzore pokreta, naročito u prostorima kao što su hodnici, stubišta u zgradama gdje se troši gotovo dva puta više električne energije negoli je potrebno. Tako ćete spriječiti da svjetlo gori kad za to ne postoji potreba i ostvariti određenu uštedu energije. A instaliranjem timera, možete osigurati da vaša svjetla budu uključena samo kada ih trebate i na točno određeno vrijeme.

solarna lampa za vrt
čovjek za računalom na danjem svijetlu
Solarne svjetiljke na ulazima

Koristite solarne svjetiljke koje su energetski obnovljivi svjetlosni sustavi koji štede energiju i čuvaju okoliš. Prednosti solarne rasvjete su jednostavno postavljanje, ekološka osviještenost i manji račun za struju. Solarne svjetiljke jednostavno utaknite u tlo bez potrebe za priključivanjem na električni kabel. Važno je da solarnu svjetiljku postavite na mjesto na kojem će tijekom dana akumulirati najviše sunčeve svjetlosti, a solarni kolektor okrenite na jug.

Redovito brišite žarulje

Ušteda energije može se skrivati i na naizgled bezazlenim mjestima. Nakupljanje prašine na svjetiljkama i žaruljama može spriječiti prodiranje svjetlosti. Starenje žarulja zajedno s nakupljanjem prašine i prljavštine može smanjiti ukupno osvjetljenje za 50 %.

Najjednostavnije je ugasiti svjetlo!

Ovo je možda očito, ali najbolji način da uštedite na rasvjeti je da obavezno ugasite sva svjetla kad napustite prostoriju! Ovaj lagani zadatak je nešto što svatko u vašoj obitelji može prakticirati kako bi došlo do uštede energije, ali i novca.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG