Pratite nas:

FB TT IG
prirodno izbjeljivanje odjeće - ispiranje mrlje na bijeloj tkanini

Kako očuvati bjelinu tkanina uz prirodne trikove?

P

rirodno izbjeljivanje odjeće i tkanina sve je popularnija praksa, potaknuta rastućim interesom za ekološki prihvatljive alternative konvencionalnim proizvodima koji često sadrže štetne kemikalije. Upotreba prirodnih sastojaka za izbjeljivanje tkanina jamči sigurnost za osjetljivu kožu te produljuje životni vijek odjeće.

Osim što su ove metode sigurne za uporabu, mnoge od njih su i pristupačne te se lako mogu primijeniti kod kuće. Od limunovog soka do sode bikarbone, prirodni sastojci nude raznolike opcije za održavanje bjeline tkanina bez upotrebe agresivnih kemikalija. Iako sam na platnenim pelenama isprobavala razne metode, važno je napomenuti da isti pristup možete primijeniti na bilo koju tkaninu koju želite izbijeliti ili zadržati u svojoj prirodnoj bjelini. U nastavku istražujemo neke od najučinkovitijih prirodnih načina izbjeljivanja tkanina, pružajući praktične savjete za održavanje čistoće svih tkanina na siguran i ekološki prihvatljiv način.

održavanje platnenih pelena: beba u čisto bijeloj peleni
prirodno izbjeljivanje odjeće bijele tetra pelene

Na ove načine možete prirodno izbijeliti tkanine:

Izbjeljivanje mrljica na suncu

Sunčevo svjetlo izaziva fotokemijske reakcije u molekulama pigmenata ili tvari koje uzrokuju mrlje na tkanini, razbijajući ih na manje i manje vidljive čestice zahvaljujući prisutnosti ultraljubičastog zračenja. Nakon dva do tri ciklusa pranja i sušenja na suncu, mrljice se pouzdano uklanjaju.

Izbjeljivanje uz pomoć sode bikarbone

Soda bikarbona izbjeljuje tkaninu zbog svojih svojstava alkalnosti i abrazivnosti koja pomaže u uklanjanju mrlja i nečistoća. Alkalnost sode bikarbone pomaže u otapanju masti, ulja i drugih nečistoća, dok abrazivnost njezinih čestica pomaže u mehaničkom uklanjanju mrlja i omogućava bolje prodiranje ostalih sredstava za čišćenje u tkaninu. Možete napraviti pastu od sode bikarbone i vode te je nježno utrljati u mrlju koristeći staru četkicu za zube. Ostavite pastu da djeluje nekoliko minuta prije nego što je stavite u perilicu rublja.

Kristalna soda za pranje, ali i izbjeljivanje 

Kristalna soda ima široku primjenu u kućanstvu. U kuhinji se koristi za uklanjanje masnoća i tvrdokornih mrlja s površina, pećnica i lonaca. Također je učinkovita u kupaonici, gdje uklanja kamenac i naslage sapuna iz tuš kabina i slavina. Redovitim korištenjem pomaže održavati odvode čistima, sprječavajući začepljenja. Učinkovita je i protiv masnih i organskih mrlja jer njezina  visoka pH vrijednost pomaže neutralizirati kiseline u mrljama, čineći ih lakše uklonjivima. Za sve ove namjene, soda se obično otopi u vodi.

Limunov sok za izbjeljivanje mrlja

Limunov sok izbjeljuje tkaninu zbog svoje visoke kiselosti i prisutnosti prirodnih izbjeljivača. Kiselina u limunovom soku pomaže u razgradnji nečistoća i pigmenta u mrljama, dok prirodni izbjeljivači pomažu u uklanjanju diskoloracija. Dodajte jednu šalicu limunovog soka u bubanj perilice zajedno s deterdžentom. Preporučuje se koristiti limunov sok samo za bijelo rublje, jer može izblijediti određene boje. Osobno nisam isprobala ovu metodu, ali preporučujem razrjeđivanje soka od limuna prije dodavanja u perilicu rublja.

Boraks kao univerzalno prirodno sredstvo

Boraks je prirodna mineralna tvar koja se koristi kao sredstvo za čišćenje, izbjeljivanje i omekšavanje vode. Posebno je koristan za izbjeljivanje i dezinfekciju platnenih pelena. Boraks djeluje kao izbjeljivač zbog svojih alkalnih svojstava. Ove osobine omogućuju mu otapanje masti, ulja i drugih nečistoća te razbijanje veza između mrlja i tkanine. Kada se dodaje u perilicu rublja, boraks pojačava učinak izbjeljivanja i uklanjanja mrlja. Također, možete napraviti pastu od boraksa i vode te je direktno nanijeti na mrlju radi efikasnijeg čišćenja.

prirodno izbjeljivanje odjeće - mrlja od blata na bijeloj majici očišćena sa sodom bikarbonom

Preporučujem sapune i deterdžente koji su meni bili dobri ili za koje sam dobila preporuku. Nemam nikakvu ekonomsku korist od ovih preporuka, već dijelim samo svoja iskustva. Imajte na umu da je svaka koža različita i da može doći do neželjenih reakcija.

Ako sve zakaže – prirodni sapun za uklanjanje mrlja!

Meni posebno drag i učinkovit  je starinski sapun za pranje rublja, napravljen prokuhavanjem masti, kako su radile naše bake. To je učinkovito sredstvo za ručno pranje mrlja na odjeći i može se koristiti i za pranje drugih stvari u kućanstvu. Prije upotrebe, preporučuje se testiranje na manjoj skrivenoj površini odjeće kako bi se provjerilo da ne ošteti boju. Možete ga kupiti na stranici sapunerije Rvstica po cijeni od 5 eura, a 100 grama sapuna zaista dugo traje.

Žučni sapun s kokosovim uljem djeluje na uklanjanje mrlja zahvaljujući svojim sapunskim tenzidima koji otapaju masti i emulgirajućim svojstvima kokosovog ulja. Tenzidi razbijaju nečistoće, dok kokosovo ulje pomaže u njihovom uklanjanju s tkanine. Može se koristiti na različitim vrstama tkanina, uključujući pamuk, lan, konoplju i mješavine tkanina. S obzirom na svoju blago alkalnu prirodu, nije štetan za okoliš jer se potpuno razgrađuje u tvari koje se prirodno nalaze u okolišu, i to u svega nekoliko dana. Žučni sapun s kokosovim uljem može se pronaći u Tvornici zdrave hrane.

izbjeljivanje i održavanje odjeće bijelom - bijela odjeća u perilici rublja
Kako održavam platnene pelene?

Moja preferirana metoda za čuvanje platnenih pelena prije pranja je uranjanje u vodu nakon odvajanja stolice. Stolicu ispirem direktno u toalet, dok pelene ostaju u kanti s vodom u koju sam dodala bijeli ocat sve do pranja.

Za pranje pelena odabrala sam kristalnu sodu, odnosno sodu za pranje. Pomiješam pola čaše sode s jednom čašom tople vode te tu smjesu ubacim u pretinac za praškasti deterdžent. Umjesto omekšivača, preporučujem korištenje razrijeđenog bijelog octa. Međutim, važno je ne pretjerivati s količinom kako biste osigurali pravilan rad vaše perilice rublja. Stoga, ne preporučujem korištenje octa u svakom ciklusu pranja.

Ovo su iskustva drugih majki:

Preporučuje se pranje zaštitnih gaćica i pelena na 60 stupnjeva u zaštitnoj vrećici s dm-ovim praškom. Sapun za mrlje iz dm-a je isto hvaljen; preporučuje se naribati i staviti u pretinac za još bolje djelovanje. Imajte na umu da bi mogao izbjeliti tkaninu u boji. Izbjegavajte pranje ručno jer se gumice prije unište i zaštitne gaćice imaju kraći životni vijek.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG