Pratite nas:

FB TT IG
konjac za lice

Skidanje šminke ekološki prihvatljivim izborima

D

onošenjem ekološki najprihvatljivijih izbora i izbjegavanjem proizvoda za jednokratnu upotrebu nadamo se da ćemo smanjiti svoj utjecaj na planet i učiniti nešto u vezi s globalnim onečišćenjem i klimatskim promjenama. Međutim, postoje određeni proizvodi kojima je teže pronaći alternativu i još ih se teže odreći. Korištenje šminke je jedan od njih. Iako je ekološki najprihvatljivije uopće ne koristiti šminku, složit ćemo se da nam je nekad jednostavno potrebna iz osobnih razloga. Koji je najzeleniji način na koji se možemo osjećati dobro sa šminkom, a da budemo obzirni prema planetu?

Većina ljudi koristi jednokratne maramice za šminku ili kombinaciju vate i kozmetičkog proizvoda za uklanjanje šminke. To su proizvodi za jednokratnu upotrebu pa su izuzetno rasipni i pridonose širokom spektru ekoloških problema.

Maramice za uklanjanje šminke gotovo nikad nisu biorazgradive i ne mogu se reciklirati. Obično su izrađene od kombinacije poliestera, polipropilena, pamuka, drvene pulpe i rajona i koristit ćete ih za uklanjanje šminke samo 5 minuta prije nego što ih bacite u smeće ili zahodsku školjku. Ako ih pustite u vodu, mogli bi začepiti vašu školjku i kanalizacijski sustav te završiti u oceanima ili pak biti ručno uklonjene i svakako bačene na odlagalište. Da ne spominjemo činjenicu da dolaze upakirane u ogromnu količinu plastike koja će također završiti na odlagalištu ili zagađivati oceane i nikada se neće razgraditi.

višekratne blazinice
mali ručnici

Nemojte misliti da je znatno bolje koristiti jastučiće od vate za uklanjanje šminke. Neorganska proizvodnja pamuka jedan je od najvećih korisnika štetnih pesticida i insekticida koji prodiru u okoliš, štete ekosustavima i ubijaju divlje životinje. To su proizvodi samo za jednokratnu upotrebu pa su vrlo rasipni i definitivno nisu ekološki prihvatljivi.

Ako želite smanjiti svoj utjecaj na planet, trebali biste početi koristiti prirodnu alternativu tim kemijskim sredstvima za skidanje šminke s očiju. Umjesto toga, uživajte u prirodnim umirujućim, hidratantnim i antibakterijskim prednostima korištenja čistog kokosovog ulja za uklanjanje tvrdokorne maskare i olovke za oči. Budući da je riječ o ulju, može ukloniti čak i vodootpornu maskaru, a vaše trepavice i kapke učinit će potpuno mekanima. Međutim, ako imate kožu sklonu začepljenjima i upalama, upotrijebite čisto maslinovo ulje ili neko drugo ulje po svom izboru kako bi koža bila zdrava.

Nekomedogeno ulje je ono dobiveno iz sjemenki konoplje. Konoplja je održiva kultura za uzgoj budući da je korov i da raste lako i brzo bez pesticida ili gnojiva. Također ne zahtijeva puno vode, a navodnjavanje je rijetko potrebno. Uzgoj konoplje može čak imati i blagotvoran učinak na tlo jer minimizira eroziju tla i obnavlja vitalne hranjive tvari.

Koristite krpice za višekratnu upotrebu za skidanje šminke s očiju

Iako se jednokratni jastučići vate možda ne čine previše lošima za okoliš, oni također doprinose zagađenju oceana, bespotrebno koriste zemljine resurse i mogu začepiti vaš kanalizacijski sustav. Kao zamjenu probajte višekratne blazinice izrađene od bambusa. Bambus je nevjerojatno mekan i ekološki prihvatljiv materijal koji nježno čisti vašu kožu bez štete za planet. Možete ih nabaviti kod lokalnih krojačica.

Jeste li već vidjeli prirodnu spužvu za skidanje šminke?

Da, doista su 100 % prirodne i ne moraju se previše obrađivati prije nego što dođu u trgovinu u vašoj blizini, što ih čini dobrom ekološkom alternativom kozmetičkim proizvodima za jednokratnu upotrebu. Međutim, važno je imati na umu da su uzete izravno s morskog dna i da su zapravo žive životinje te zbog toga nisu dobra opcija za vegane. Umjesto toga, probajte nabaviti lufa spužvu. Lufa je prirodni je proizvod koji se dobiva od lufa tikvice koja raste u toplim tropskim krajevima. Nakon branja, meso ploda se suši dok ne ostane vlaknasta spužva. Može se nabaviti i lokalno, a nakon određenog vremena korištenja odlaže se u biotpad. Također, postoji alternativa i u konjac spužvama. Konjac spužvice proizvode se od korijena konjac biljke i predstavljaju potpuno prirodno rješenje za čišćenje kože. Nakon višekratnog korištenja slobodno ju odvojite u biootpad.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG