Pratite nas:

FB TT IG
višekratna vrećica za povrće 2
U

nastavku slijedi nekoliko savjeta pomoću kojih svoj dom možete učiniti održivijim mjestom uz minimalan ulog. Važno je naglasiti i zapamtiti da i mala promjena znači promjenu nabolje i da takve naizgled beznačajne stvari treba poticati i ohrabrivati!

kuhinjske krpe
teglice sa zimnicama

Eliminirajte beskorisno rasipanje energije!

Osim rasvjete, postoji mnogo drugih načina na koje se u vašem kućanstvu može potrošiti više energije nego što je potrebno.
Dobar primjer su elektronski uređaji koje ostavite uključene čak i kada se ne koriste ili svjetla koja su upaljena u sobi u kojoj nitko ne boravi. Dobro je ugasiti svjetla u sobi i isključiti svu elektroniku koja se ne koristi.

Obratite pozornost na količinu vode koju trošite

Tipičan primjer bio bi curenje slavine koje rijetko tko uzima za ozbiljno dok ne dođe do ozbiljnije potrošnje vode u domaćinstvu. Iako se to čini kao mali problem, zamislite koja količina ode u otpadne vode, a da je prije toga uopće niste upotrijebili. Za probu, ostavite čašu ispod slavine i sa skupljenom vodom barem polijte biljke.

Prestanite bacati hranu!

Ovu temu već duže vremena obrađujemo, ali nije naodmet napomenuti kako hrana nije otpad!
Kako biste smanjili otpad od hrane – naučite mudro kupovati, planirajte svaki obrok, gledajte datume isteka, redovito preslagujte hladnjak i kuhajte jednostavnije! Zamrznite ostatke hrane i jedite ih podijeljene u porcije.

Ponovno upotrijebite posude i staklenke!

Ambalaža je odgovorna za veći dio proizvodnje plastike i otpada diljem svijeta. Kako biste smanjili plastični otpad na globalnoj razini, koristite ono što već imate! Svatko od nas ima plastične višekratne ambalaže te staklenke koje se mogu i moraju više puta upotrijebiti. Staklenke možete i zamrzavati, samo pazite da ne budu dupkom pune kako ne bi došlo do pucanja.

Krenite kompostirati!

Umjesto da samo bacite biootpad, možete nabaviti kantu za kompost. Ako volite praktične projekte „uradi sam” i imate vrt, možete dobiti odličan kompost.

Koristite krpu umjesto papirnatog ručnika!

Kada brišete prolivenu tekućinu ili nešto drugo u svom domu, pokušajte izbjeći korištenje papirnatih ručnika i umjesto toga odaberite krpu. Papirnati ručnici su jednokratni predmeti što znači da ih nakon upotrebe bacite i tako stvarate otpad.
Možete jednostavno preinačiti stare majice i ručnike i upotrijebiti ih kao krpe za višekratnu upotrebu.

Koristite prirodna sredstva za čišćenje!

Ako imate djecu ili kućne ljubimce, preporučuje se korištenje prirodnijih sredstava za čišćenje. To je zato što u sebi nemaju opasne sastojke pa nećete morati brinuti o njihovoj upotrebi kada su u blizini ugroženiji članovi obitelji. Ono što je sjajno u vezi s prirodnim proizvodima za čišćenje je to što možete kupiti gotove proizvode jednako brzo kao što biste kupili svoje konvencionalne proizvode za čišćenje. Neki od njih danas su dostupni i u trgovinama. Možete ih napraviti i sami jer mnogi sastojci za kućanstvo, poput octa i sode bikarbone, mogu pomoći u čišćenju.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG