Pratite nas:

FB TT IG
vrećica za biootpad
B

iootpad ili organski otpad je onaj koji se biološkom obradom može preraditi u kvalitetan kompost. U kućanstvu je to najčešće kuhinjski otpad koji nastaje prilikom pripreme jela (razne ljuske, ostaci kruha, vrtni otpad i sl.). U kućnom otpadu biootpad čini gotovo trećinu te nikako ne bi smio završiti u miješanom komunalnom otpadu jer može postati vrlo kvalitetna sirovina.

Odgovornim pristupom u odvajanju biootpada doprinosimo smanjenju količine otpada na odlagalištu te smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš. Naime, prilikom kompostiranja biootpada stvara se iznimno mala količina metana, za razliku od odlagališta gdje se razgradnja biootpada odvija bez dovoljno zraka zbog čega se proizvodi metan koji je vrlo snažan staklenički plin.

vrećice za biootpad 2

U Zagrebu se biootpad odlaže u posebne smeđe spremnike, a stanari u stambenim zgradama dobivaju razgradive vrećice  za biootpad – točnije, 104 biorazgradive smeđe vrećice od 10 litara za odlaganje biootpada koje se odlažu u smeđe spremnike ispred zgrade. Razvile su se mnoge polemike baš oko vrećice za biootpad jer su mnogi sumnjali u biorazgradivost. Očitovanje dobavljača u pogledu vrećica za biootpad prenosimo u cijelosti:

Vrećice za prikupljanje organskog otpada, proizvedene u tvornici Weltplast d.o.o, izrađene su od biorazgradive i kompostabilne bioplastike Mater-Bi koju proizvodi talijanska tvrtka Novamont. Obnovljive sirovine poljoprivrednog podrijetla koje se koriste u proizvodnim procesima bioplastike Mater-Bi su škrob, šećer i biljna ulja. Ove sirovine obrađuju se korištenjem tehnologija za proizvodnju poliestera i međuproizvoda potrebnih za proizvodnju kompostabilnog polimera, certificiranog u skladu s harmoniziranim standardom EU EN13432 koji nudi jamstvo za prikladnost kompostiranog proizvoda ili ambalaže za njegovu organsku reciklažu.

U sastavu vrećice koja je u potpunosti biorazgradiva nema polietilena ili drugih klasičnih plastičnih polimera, stoga iza sebe ne ostavlja nikakve tragove odnosno mikroplastiku.

Materijal koji koristimo za proizvodnju biorazgradive (kompostabilne) vrećice i sami proizvod su certificirani europskim certifikatima OK COMPOST INDUSTRIAL i OK COMPOST HOME.

Biorazgradive vrećice već su godinama prihvaćene u mnogim europskim zemljama i njihova je upotreba dio modela najboljih praksa u prikupljanju organskog otpada u gradovima gdje se postižu najbolji rezultati u recikliranju otpada. Tvrtka Weltplast d.o.o. izvozi više od 75 % svojih proizvoda na tržišta Europske unije. Osim Hrvatske, mnoge druge zemlje koriste naše biorazgradive vrećice napravljene od materijala Mater-Bi, neke od njih su Norveška, Francuska, Njemačka i Nizozemska.

Vrećicu je potrebno testirati/kompostirati u uvjetima (industrijske ili kućne) kompostane, zajedno s ostacima hrane ili drugog organskog otpada i ne zakopavati u zemlju. Za bolju razgradnju neophodno je prisustvo mikroorganizama.

Kao transparentna i odgovorna tvrtka stavljamo kontrolu kvalitete na prvo mjesto. Visokokvalitetan proizvod je jedna od sastavnica održivog proizvoda i zato Weltplast u vlastitom laboratoriju provodi kontrolu ulaznih sirovina kao početak svakog proizvodnog procesa.

Stoga, biootpad nikad nemojte odlagati u plastičnim vrećicama, a ako se dogodi da ih nemate dosta, na adresi Ulica grada Vukovara 41 možete preuzeti dodatne vrećice svakim radnim danom od 8 do 16 sati, ponedjeljkom od 8 do 19 sati, na šalteru uz predočenje vašeg računa Zagrebačkog Holdinga.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG