Pratite nas:

FB TT IG
sušilice rublja - sušenje na štriku na zraku

Sušilice rublja i okoliš: Ovo trebate znati!

S

ušilice rublja su svakako korisne u ubrzanju procesa sušenja odjeće, no ne mogu zanemariti činjenicu da nisu idealne za očuvanje okoliša. One su, nažalost, poznate po svojoj visokoj potrošnji energije, što direktno utječe na povećanje emisije štetnih plinova i doprinosi globalnom zagađenju. Stoga, unatoč njihovoj praktičnosti, važno je razmisliti o alternativama koje su manje opterećujuće za okoliš kako bismo smanjili svoj ekološki otisak.

Kako točno utječu na okoliš?

Najveći ekološki problem sa sušilicama je njihova visoka potrošnja energije, s obzirom na to da većina domaćinstava još uvijek ne koristi električnu energiju dobivenu iz obnovljivih izvora. Korištenjem ovakvih uređaja koji troše velike količine energije povećava se upotreba neobnovljivih fosilnih goriva te pridonosi emisiji stakleničkih plinova.

Također, sušilice imaju prosječni životni vijek od 10 do 13 godina, što znači da ljudi obično kroz svoj život prolaze kroz nekoliko sušilica. Metalni dijelovi se mogu reciklirati nakon kvara. Ipak, važno je imati na umu da je nabavka metala također neodrživa jer rudarstvo predstavlja značajan uzrok zagađenja i degradacije okoliša.

Neizravna ekološka posljedica korištenja sušilica je oštećenje odjeće, što može rezultirati potrebom za kupnjom nove odjeće ranije nego što bi bilo potrebno. Gotovo 70 % odjeće proizvedeno je od sintetičkih vlakana poput akrila i poliestera. Ti materijali predstavljaju veliki izvor onečišćenja mikroplastikom. S obzirom na to da modna industrija čini 10 % globalnih emisija stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskim aktivnostima, sušilice koje skraćuju životni vijek odjeće predstavljaju zabrinjavajući faktor.

sušilice rublja - kuglice od vune za brže sušenje
sušenje rublja u unutarnjem prostoru
Jesu li sušilice nužne?

Potreba za sušilicama ovisi o mjestu stanovanja i godišnjem dobu. Neću vam sugerirati da preskočite sušenje u sušilici ako nemate balkon i prostor je pun vlage – u takvim uvjetima sušilica je vjerojatno najbolje rješenje. Međutim, ako sušite rublje u zatvorenom prostoru, važno je dobro prozračiti prostoriju kako biste omogućili protok zraka i razmaknuti odjeću kako bi se brže osušila.

Iako mnogi nemaju izbora nego koristiti sušilice, održivije je koristiti ih samo kada je to apsolutno neophodno. Ako se odlučite za korištenje sušilice, koristite je što je moguće kraće i redovito čistite filtere! Također, važno je paziti na kapacitet i ne prepuniti sušilicu. Dodatni trik za sušilicu su kuglice od vune koje možete staviti unutra kako biste skratili vrijeme sušenja i uštedjeli vrijeme i energiju.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG