Pratite nas:

FB TT IG
IKEA održivost djelatnik prepakirava artikle u radionici

U ovoj trgovini započnite put prema cirkularnoj budućnosti!

O

drživost je ključna za postizanje ravnoteže između ekonomskog rasta, zaštite okoliša i socijalne pravednosti. Baš zato ključnu ulogu igraju proizvodi i usluge koji kupcima omogućuju održavanje, popravak i prosljeđivanje namještaja, a umjesto bacanja. IKEA ima velike ambicije kada je u pitanju cirkularnost i pozvali su me da vas upoznam s onim što se događa iza kulisa. Cilj je približiti vam cirkularni način poslovanja, jer održivost nije samo fraza - to je način života koji se prakticira i gradi svakog dana, korak po korak.

Ambiciozni ciljevi do 2030. godine

Do 2030. IKEA planira potpunu transformaciju svih aspekata svog poslovanja prema kružnom modelu. Ovaj ambiciozni plan obuhvaća sve segmente poslovanja, uključujući nabavku energije i materijala, dizajn proizvoda, interakciju s kupcima te vođenje operacija.

Više od 60% proizvoda tvrtke IKEA izrađeno je od obnovljivih materijala, dok više od 10% sadrži reciklirane materijale. U tvrtki IKEA, kontinuirano se trude izbjegavati rasipanje resursa te uvijek traže načine kako maksimalno iskoristiti manje resursa za proizvodnju većeg broja proizvoda, uključujući sirovine, energiju, prostor i hranu.

IKEA Cirkuliranje

Želite živjeti održivije i pridonijeti stvaranju svijeta s manje otpada? IKEA poziva da se pridružite njihovim inovativnim programima koji omogućuju održivo korištenje namještaja. Jednostavnim koracima možete aktivno sudjelovati u ponovnoj uporabi i produženju životnog vijeka te tako biti dio kružne ekonomije koja je dobra za planet i vaš novčanik.

ikea održivost sastavljanje namještaja u radionici
5 načina za održiv život u ikea održivom kutku
“Kakvo je – takvo je” – odjel robne kuće na kojemu je održivost u fokusu

Ponuda proizvoda na odjelu Kakvo je – tako je svakodnevno se mijenja, gotovo iz sata u sat, pružajući kupcima priliku za iznenađenje i kupovinu po još povoljnijoj cijeni pri svakom posjetu. Proizvodi uglavnom dolaze iz izložbenog prostora, s manjim oštećenjima iz svih dostavnih centara diljem Hrvatske, još uvijek u originalnom pakiranju, ili su to oni koji više neće biti dostupni u robnoj kući.

Nakon toga proizvodi se ponovno pakiraju kako bi stigli u domove kupaca u najboljem mogućem stanju ili ostaju na odjelu „Kakvo je – takvo je“, spremni za novog vlasnika. Pakiranja su izrađena od papira ili kartona, dok se plastična ambalaža nastoji u potpunosti eliminirati. Također, na tom odjelu možete pronaći proizvode iz programa “Druga prilika”, te proizvode koji su vraćeni od strane kupaca, popravljeni i sigurni za daljnju uporabu.

I kupci su zainteresirani za cirkularnu ekonomiju

Na pitanje što se događa s proizvodima koji se ipak ne prodaju, brzo stiže odgovor – sve se rasproda! Početno sniženje kreće se od 25%, a doseže i do 80%, sve do završne prodaje. Ono što posebno ističu jest da su prošle godine putem usluge “Druga prilika” i odjela “Kakvo je – takvo je” spasili i prenamijenili 654.483 komada namještaja u IKEA regiji Jugoistočna Europa, dok je u Hrvatskoj taj broj iznosio 149.926 komada.

Iako odjel postoji već neko vrijeme, nije bio dostupan online. Sada ta mogućnost postoji. Artikle je moguće rezervirati putem interneta, a preuzeti se mogu u roku od 48 sati u robnoj kući IKEA.

ikea kakvo je takvo je kutak rezervni dijelovi
Održivost putem rezervnih dijelova

Zašto mijenjati cijeli komad namještaja ako vam nedostaje ili je oštećen samo jedan dio? Iskoristite besplatnu uslugu kako biste popravili svoj omiljeni IKEA namještaj umjesto zamjene istog. S gotovo 9.000 dostupnih rezervnih dijelova, IKEA omogućuje produženje životnog vijeka namještaja na cirkularan i praktičan način. Manje dijelove možete naručiti sami, dok za veće trebate kontaktirati Centar za podršku kupcima. Dostava zahtijeva 5-7 radnih dana. Ova usluga ne samo da vam štedi novac, već i smanjuje vaš ekološki otisak, doprinoseći održivosti i smanjenju otpada.

Kutak s proizvodima za cirkularniji život

U robnoj kući IKEA postoji i mali kružni kutak. Osim korisnih savjeta koje možete pronaći, tu možete kupiti proizvode koji podržavaju održivi život. Na primjer, možete pronaći LED rasvjetu za uštedu energije, slavine za vodu, kante za razvrstavanje otpada te setove za obnavljanje namještaja kod kuće. Smatram važnim potaknuti ljude da postanu tvorci cirkularnog načina života, a na ovaj način možete sami produžiti vijek trajanja omiljenog IKEA namještaja.

Otkup i preprodaja – „Druga prilika“ rabljenom namještaju!

Ponudite svoj rabljeni IKEA namještaj putem programa Druga prilika. U zamjenu, dobit ćete IKEA vrijednosnu karticu koju možete iskoristiti pri prvoj sljedećoj kupovini. Na vrijednosnoj kartici možete dobiti i do 50% originalne vrijednosti predmeta potičući tako recikliranje i ponovnu uporabu namještaja, dok istovremeno ostvarujete uštedu prilikom kupovine novih proizvoda. Vrijednost rabljenog namještaja varira, ali članovi IKEA Family kluba će dobiti više sredstava na vrijednosnoj kartici za komade koji su u boljem stanju ili poput novih. Svaki komad koji stigne prolazi detaljan pregled i sastavlja se kako bi se osigurala potpuna sigurnost za korištenje.

Inovativnim programima i inicijativama poput onih koje nudi IKEA, svatko od nas može postati aktivni sudionik u očuvanju okoliša i stvaranju svijeta s manje otpada. Neka nam ova zajednička vizija bude inspiracija da djelujemo održivo i gradimo budućnost za sve nas.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG