Pratite nas:

FB TT IG
održivi proizvodi za bebe: beba čvrsto drži dudu varalicu; ja bolji građanin

Roditeljski priručnik: Kako odabrati najodrživije dudice?

I

zuzetno mi je drago da roditelji malene djece prepoznaju svoju ključnu ulogu u stvaranju pozitivnih promjena putem odabira ekološki prihvatljivih opcija. Upravo u tom duhu, pronalazak održivih alternativa postaje imperativ. Često me pitaju o najodrživijim opcijama za djecu, s posebnim naglaskom na očuvanje funkcionalnosti. Tada najčešće raspravljamo o platnenim pelenama, no nedavno sam primila upit i o dudama varalicama, što me potaknulo na temeljito istraživanje. Silikon ili kaučuk? Koja od ove dvije opcije predstavlja održiviji izbor?

Kaučuk

Kaučuk je prirodni materijal dobiven iz ljepljive mliječne tekućine koja dolazi iz drveta kaučukovca. Nakon rafiniranja, dobiva se žućkasto-smeđa sirovina koja se koristi za izradu prirodne gume. Ovaj mekan, elastičan i otporan materijal svojim svojstvima podsjeća na majčinu bradavicu. Vanjski čimbenici poput UV zraka, zraka i topline mogu utjecati na elastičnost ove gume. Sisanjem dude, guma se širi, te je važno pravovremeno je zamijeniti kako bi se očuvala njezina forma. Sterilizacija duda od kaučuk gume obavlja se prelijevanjem kipuće vode, ali izbjegavajući direktno prokuhavanje i sterilizaciju u mikrovalnoj pećnici.

Iako su od prirodnih materijala, dude od kaučuka rijetko su reciklabilne jer se kaučuk teže reciklira u standardnim postrojenjima za recikliranje. Također, nemojte ih pokušati kompostirati je će vjerojatno proći kroz proces vrlo sporo ili se uopće neće razgraditi.

Silikon

Silikon je industrijski proizveden, hipoalergenski materijal bez mirisa i okusa. Poznat je po svojoj čistoći, budući da je potpuno lišen štetnih sastojaka poput BPA, PVC-a i ftalata. Dudice od silikona imaju glatku i prozirnu površinu. Iako nije toliko mekan kao kaučuk guma, silikon zadržava oblik i veličinu bez obzira na vanjske utjecaje. Također, može podnijeti sterilizaciju.

Silikon nije reciklabilan u standardnim postrojenjima za recikliranje te je industrijski proizveden materijal, što može izazvati zabrinutosti o njegovoj održivosti. Ipak, njegova dugotrajnost mogu pomoći u smanjenju ukupnog otpada.

Ipak, stvar je vlastitog izbora

Svaka beba je jedinstvena, pa je odabir materijala od kojeg je duda izrađena, stvar osobnih preferencija. Nema pravilnog ili pogrešnog izbora jer su i silikon i kaučuk kvalitetni materijali, svaki s vlastitim karakteristikama. Ovo su neke od mojih preporuka, no napominjem da ove informacije nisu sponzorirane te su rezultat osobnog istraživanja kako bih vam pružila nepristrane preporuke.

održivi proizvodi za bebe: silikonska duda varalica na rozoj dekici
majka se mazi s novorođenom bebom

CHICCO Physio Soft

Izdvaja se svojim sigurnim ortodontskim dizajnom. Izrađena je od 100 % higijenskog silikona s iznimno svilenkastom površinom, istovremeno isključujući prisustvo BPA. Mekan i sužen sisač omogućava djetetu potpuno zatvaranje usta, sprječavajući neželjene deformacije zubnih lukova i održavajući prirodan refleks sisanja.

Philips AVENT Soothie

Konstrukcija od jednog komada silikona, okrugla forma sisača,  kvalitetni materijal prilagođen bolnicama, bez prisustva BPA, lateksa i ftalata. Zdravstveni stručnjaci često koriste ovu dudu za smirivanje novorođenčadi zbog njezine jedinstvene konstrukcije i sigurnosnih karakteristika.

Canpool babies 100 % Silicone Soother

Duda od kvalitetnog silikona, što pridonosi dugovječnosti i bezbrižnom korištenju. Oblikovana simetrično, pružajući bebi udobnost neovisno o položaju. Meki sisač dodatno poboljšava iskustvo, čineći sisanje prirodnim i ugodnim.

Medela Soft Silicone Soother

Duda je izrađena od mekanog i elastičnog silikona, a glatka izbočenja smanjuju rizik od iritacija kože. Dodatno, bez BPA i BPS-a, čini je sigurnim izborom. Mekani i elastični sisač s tankim vratom ima idealan oblik koji nudi udobnost u djetetovim ustima, istovremeno ne ometajući kretanje jezika i ne opterećujući mišiće lica. Ergonomski oblik duda omogućuje prirodno disanje i smanjuje rizik od iritacija kože.

nožice novorođene bebe

NANOBÉBÉ Flexy dude

Jednodijelna silikonska konstrukcija čini ih sigurnim izborom za bebe i dojenčad. Bez prisutnosti BPA i izrađena od silikona najviše medicinske kvalitete, a meka silikonska duda se nježno savija oko bebinog nosa i brade, čvrsto ostajući na mjestu kako bi se spriječilo ispadanje.

Hevea® Ortodontska duda od kaučuka

Duda izrađena od 100 % kaučuka, dolazi upakirana u ambalažu od recikliranog i biološki razgradivog materijala. Duda prati prirodne pokrete usta i osigurava higijenu zahvaljujući jednodijelnoj konstrukciji koja eliminira pukotine gdje se bakterije mogu skupljati. Meki i prirodni materijal sprječava stvaranje vakuuma oko usta, dok ergonomski oblik ‘leptir’ pruža dovoljno prostora za nosić i bradu. Dodatno, ova duda ne sadrži PVC, BPA, umjetne boje, kemikalije, parabene ili umjetne sastojke za omekšavanje. Proizvedena u skladu s europskim sigurnosnim standardima – EN1400.

BIBS

Bez PVC-a, BPA i ftalata, dizajnirana je i proizvedena u Danskoj, zadovoljavajući europski standard EN 1400+A2. Okrugli sisač od lateksa od prirodne gume pažljivo je oblikovan kako bi imitirao oblik i veličinu majčine mekane bradavice, potičući sličnu tehniku postavljanja jezika i sisanja tijekom dojenja. BIBS duda izrađena je od prirodne kaučuk gume, a postoje i one silikonske, ali potpuno istog oblika, dok je okvir dude od polipropilena sigurnog za hranu.

Važno je napomenuti da s vremenom, prirodna guma mijenja svoje karakteristike – postaje šira i veća, a boja dude može postati tamnija. Iz higijenskih i sigurnosnih razloga, preporučuje se zamjena dude svaka 4 tjedna ili kad postanu vidljive promjene u obliku ili boji.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG