Pratite nas:

FB TT IG
održivi apartman - pokućstvo od drvenih paleta i mnogo živog zelenila

Kako učiniti svoj apartman malo održivijim i privući goste?

N

e možemo zanemariti činjenicu da živimo od turizma, no istodobno se suočavamo s jednim od najvećih izazova s obzirom na utjecaj na okoliš i našu relativno malu zajednicu. Turizam u pravilu nije veliki onečišćivač ako postoji odgovarajuća komunalna infrastruktura. Međutim, moramo biti svjesni da u Hrvatskoj postoji velik broj turističkih mjesta, posebice na obali, koja se suočavaju s neriješenim osnovnim komunalnim problemima. S porastom svijesti o održivosti, sve veći broj turista i turističkih objekata prepoznaje potrebu za promjenama u načinu putovanja i upravljanja turističkim resursima. Održivi turizam postaje sve važniji koncept koji ima za cilj smanjiti negativne utjecaje turizma na okoliš, kulturnu baštinu i lokalne zajednice, dok istovremeno pridonosi njihovom očuvanju i razvoju.

Jedan od ključnih aspekata održivog turizma je održivo upravljanje smještajnim objektima poput apartmana. U ovom članku istražit ćemo kako možete učiniti svoj apartman održivim i doprinijeti očuvanju okoliša i lokalne zajednice.

održivi turizam - zamjena jednokratne plastike višekratnim
održivi apartman - sustav punjenja sapuna i šampona
Smanjenje jednokratne plastike

Plastika ima ozbiljan utjecaj na okoliš, posebno na morski ekosustav, te predstavlja prijetnju za mnoge vrste životinja. Također, tu je i problem mikroplastike koji još uvijek stoji kao neka vrsta nepoznanice. Kako bismo doprinijeli očuvanju okoliša, važno je poduzeti korake u smanjenju korištenja jednokratne plastike.

Zamjena plastike drugim materijalima

Zamjena plastičnih boca i čaša s alternativama može biti izvrstan korak prema smanjenju otpada. Umjesto toga, možete koristiti staklene ili metalne boce i čaše koje se mogu ponovno puniti. Voda u Hrvatskoj je higijenski ispravna za piće i to treba posebno naglasiti!

Umjesto plastičnih slamki, možete ponuditi alternativne opcije poput slamki od nehrđajućeg čelika, stakla ili bambusa. Ove slamke su perive i višekratne, što smanjuje potrebu za stalnom nabavkom slamki i stvaranjem otpada. Također, ostali jednokratni pribor nije potreban ako je vaš apartman dobro opremljen.

Sustav punjenja

Još jedan način smanjenja upotrebe jednokratne plastike je uvođenje sustava punjenja sapuna i šampona. Umjesto da koristite male bočice koje se koriste samo jednom, možete prijeći na sustav punjenja. Osim što smanjuje otpad od plastike, ovaj sustav može biti ekonomičan i praktičan. Veći spremnici s proizvodima mogu trajati duže vrijeme, što smanjuje troškove i potrebu za stalnom nadopunom.

Smanjenje jednokratne plastike zahtijeva suradnju vlasnika apartmana, osoblja i gostiju. Važno je educirati i informirati goste o važnosti održivosti i potaknuti ih na aktivno sudjelovanje u očuvanju okoliša. Male promjene u svakodnevnim praksama mogu imati značajan pozitivan utjecaj na okoliš i doprinijeti održivom turizmu.
održivi turizam - smanjite potrošnju vode
Održiva energija i kontrola potrošnje

Svjesna sam da ovaj korak iziskuje više planiranja, vremena pa i novca. No, postizanje energetske učinkovitosti može donijeti brojne prednosti, uključujući smanjenje potrošnje energije, troškova i negativnog utjecaja na okoliš. Za početak, informirajte goste o vašim naporima u postizanju energetske učinkovitosti i potaknite ih da pridržavaju se i oni održivih praksi tijekom svog boravka. Možete im dati upute o štednji energije, korištenju prirodne svjetlosti i isključivanju uređaja koji nisu u upotrebi.

Evo nekoliko mjera koje možete poduzeti kako biste učinili svoj apartman energetski učinkovitim:
  • Zamijenite tradicionalne žarulje energetski učinkovitim LED žaruljama. LED rasvjeta troši manje energije i ima duži vijek trajanja od tradicionalnih žarulja.
  • Odaberite kućanske aparate i elektroniku s oznakom energetske učinkovitosti, poput hladnjaka, pećnicei klima uređaja. Ovi uređaji koriste manje energije za rad.
  • Instalirajte termostat koji vam omogućuje programiranje i kontrolu temperature u apartmanu. Možete optimizirati vrijeme grijanja ili hlađenja prema potrebama gostiju i smanjiti neiskorištenu potrošnju energije.
  • Redovito provjetravajte prostorije kako biste osigurali svježi zrak. Također, održavajte sustav klimatizacije i grijanja kako bi bio učinkovit i bez značajnih propuštanja.
  • Osigurajte dobru izolaciju zidova, krova i prozora kako biste spriječili gubitak topline ili hladnoće. Visokokvalitetna izolacija smanjit će potrebu za grijanjem ili hlađenjem prostora te uštedjeti energiju i novac.
  • Razmislite o instaliranju solarnih panela kako biste proizvodili vlastitu obnovljivu energiju. Solarna energija može pokriti dio ili čak sve energetske potrebe vašeg apartmana.
Čuvajte vodu!

Ušteda vode može imati značajan utjecaj na održivost i smanjenje potrošnje resursa, a ne iziskuje prevelika odricanja. Osigurajte informativne materijale i upute za goste o važnosti uštede vode. Obrazložite kako male promjene u svakodnevnim navikama, poput zatvaranja slavina tijekom pranja zubi ili skraćivanja vremena tuširanja, mogu značajno smanjiti potrošnju vode.

  • Potaknite goste da koriste ručnike i posteljinu više puta prije zamjene. Možete postaviti jasne upute ili oznake koje naglašavaju da će se ručnici i posteljina zamijeniti samo ako su gosti izrazili želju ili ako je zaista potrebno.
  • Bilo bi dobro postaviti vodomjere u apartman kako biste omogućili gostima da imaju uvid u svoju potrošnju vode. Ovo može povećati svijest o potrošnji i potaknuti ih da budu pažljiviji s korištenjem vode.
  • Zamijenite stare tuševe i slavine s niskim protokom vode. Ovi uređaji koriste manje vode. Također, možete instalirati prilagodljive tuševe s mogućnošću podešavanja protoka.
  • Ako je moguće, instalirajte sustav za prikupljanje kišnice koji može poslužiti za zalijevanje biljaka ili čišćenje. Korištenje sive vode može biti koristan način za smanjenje potrošnje pitke vode. Siva voda je otpadna voda koja potječe iz kućanstva, ali nije kontaminirana fekalnim materijalom.
održivi turizam - motivirajte goste na kupnju lokalnog i sezonskog voća i povrća
Motivirajte svoje goste na odvajanje otpada

U potvrdnom emailu ili pozdravnoj poruci gostima prije dolaska, naglasite vašu predanost održivosti i zamolite ih da podrže vaše napore odvajanjem otpada tijekom boravka. Također, možete ih upoznati s postupkom razvrstavanja otpada kako bi se unaprijed pripremili. U apartmanu postavite informativne materijale ili upute o razvrstavanju otpada. Možete koristiti infografike, plakate ili brošure kako biste vizualno prikazali postupak razvrstavanja otpada.

Osigurajte dobro označene spremnike za različite vrste otpada. Jasno označavanje spremnika olakšava gostima da ispravno odvoje otpad. Upoznajte ih s povratnom naknadom u Hrvatskoj!

Podrška za lokalnu zajednicu!

Podrška lokalnoj zajednici pomaže u stvaranju održivog i uravnoteženog turizma. Time se jača lokalna ekonomija, očuvaju kulturna baština i prirodni resursi. Edukacija gostiju o važnosti podrške lokalnoj zajednici može biti korisna. Informirajte ih o pozitivnim učincima njihove podrške lokalnim proizvođačima, trgovcima i ekološkim inicijativama. Potaknite ih da svjesno troše lokalne proizvode i podrže lokalne obrtnike.

Umjesto da se oslanjate na velike lance ili globalne dobavljače, podržite lokalne proizvođače. Kupujte svježe namirnice, proizvode za čišćenje i druge potrepštine od lokalaca. Time potičete lokalnu ekonomiju i smanjujete emisije stakleničkih plinova povezane s transportom.

Informirajte goste o lokalnim atrakcijama, restoranima, trgovinama i kulturnim događanjima. Potičite ih da istraže i podrže lokalnu zajednicu. Možete pripremiti popis preporuka ili pružiti informacije o lokalnim turističkim destinacijama. Ako su u mogućnosti, ponudite im obilazak znamenitosti biciklom.

Odživi turizam nije trend!
Ovakav način ponašanja i upravljanja turizmom je imperativ za očuvanje našeg planeta i stvaranje bolje budućnosti. Kroz suradnju, podršku i međusobno informiranje, možemo ostvariti održivi razvoj turizma koji čuva naše prirodne ljepote, poštuje kulturu i potiče ekonomski rast lokalnih zajednica.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG