Pratite nas:

FB TT IG
čišćenje nakupljene mikroplastike iz filtera sušilice 2

Za mikroplastiku su svi čuli, no kako se zapravo definira?

M

ikroplastika, kao što sam naziv implicira, predstavlja sitne plastične čestice. Službeno se definira kao plastika manja od 5 milimetara u promjeru, no pod oznaku „mikro” spadaju i komadići manji od jednog milimetra što ih čini gotovo nevidljivima ljudskom oku. Nekad se nije znalo da se veći komadi plastike u prirodnim procesima usitnjavaju na komadiće. Usitnjavanje nastaje djelovanjem prirodnih elemenata poput sunca, korozije, valova, međusobnog trenja i vjetrova. Postoje dvije kategorije mikroplastike: primarna i sekundarna.

Primarna mikroplastika su sitne čestice nastale raspadanjem proizvoda za komercijalnu upotrebu, npr. kozmetike, te mikrovlakna nastala razlaganjem sintetičkog tekstila, npr. odjeće i ribarskih mreža. Sekundarna mikroplastika su čestice koje nastaju razgradnjom većih plastičnih predmeta kao što su boce i druga ambalaža. Razgradnja je uzrokovana izlaganjem čimbenicima okoliša, uglavnom sunčevom zračenju i oceanskim valovima.

plastika u moru 2
plastika u okolišu

Vrlo često zaboravljamo što je sve izrađeno od plastike i na koji sve način može doći do onečišćenje istom. Znanstvenici predviđaju da se najmanje 5,6 milijuna metričkih tona sintetičkih mikrovlakana oslobodi samo prilikom pranja odjeće!

Mikroplastika se nalazi u svim porama našeg života ‒ plažama, oceanima, zraku i prehrambenom lancu! Plastika nošena vjetrom vrlo često završi u morima gdje je slučajno konzumiraju morske životinje te tako završava i na našim tanjurima. Mikroplastika je otkrivena u morskim organizmima od planktona do kitova, u komercijalnoj morskoj hrani pa čak i u vodi za piće.

Alarmantno je da standardna postrojenja za pročišćavanje vode ne mogu ukloniti sve tragove mikroplastike. Dodatan problem je taj što se mikroplastika u morima može vezati s drugim štetnim kemikalijama prije nego što je progutaju morski organizmi.
Postoje brojna istraživanja, ali još uvijek nije znanstveno potvrđeno je li konzumirana mikroplastika štetna za zdravlje ljudi i životinja − i ako jest, kakve specifične opasnosti krije.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG