Pratite nas:

FB TT IG
ušteda vode - tuširanje umjesto kupanja u kadi; tuš s niskim protokom vode

4 laka načina za uštedu vode u vašem kućanstvu

U

kontekstu održivosti, jedno od ključnih područja koje zahtijeva pažljivo upravljanje je potrošnja vode i energije. Dok se većina nas trudi smanjiti svoj ekološki otisak, često zaboravljamo da svakodnevne aktivnosti kao što su tuširanje, pranje posuđa i grijanje vode mogu imati značajan utjecaj na okoliš.

Također, trebamo razmotriti načine na koje koristimo energiju za zagrijavanje vode, bilo da se radi o električnoj energiji ili plinu. Ovi resursi nisu neiscrpni i njihova eksploatacija ima svoje posljedice po okoliš, uključujući emisije stakleničkih plinova koji doprinose klimatskim promjenama. Kako bismo postigli održiviju budućnost, moramo razviti svijest o važnosti učinkovitog korištenja vode i energije u svakodnevnom životu. To uključuje promišljeno planiranje, kao i integriranje praktičnih promjena u naše navike. Smanjenje potrošnje vode i energije će i dugoročno rezultirati uštedama na računima, ali i pomoći sačuvati prirodne resurse.

Svjesno smanjenje potrošnje vode može biti jednostavno i donijeti značajan utjecaj na okoliš. Evo četiri lako primjenjivih savjeta koji će vam pomoći smanjiti potrošnju vode u svakodnevnom životu:

ušteda vode - gašenje mlaza vode pri pranju zuba
ušteda vode - pranje suđa u perilici je učinkovitije od pranje suđa na ruke; prljavo suđe u sudoperu
Kratko tuširanje umjesto kupanja

Za kupanje vam je potrebno između 140 i 160 litara vode, a kod tuširanja 12 do 25 litara u minuti. Skratite trajanje tuširanja za nekoliko minuta. Pokušajte se ograničiti na pet do deset minuta pod tušem.  Svaka minuta manje pod tušem znači uštedu vode i energije koja se koristi za zagrijavanje.

Isključite slavinu

To je prvi savjet o uštedi vode koji ste sigurno čuli od svojih roditelja. Dok perete zube ili sapunate ruke, isključite slavinu dok to nije nužno. Svaki trenutak u kojem voda teče, a ne koristi se, predstavlja nepotrebno rasipanje resursa.  Uz to, važno je također obratiti pozornost na to koliko vode koristimo prilikom pranja ruku ili voća. Razmotrite alternativne metode iskorištavanja te vode, poput zalijevanja biljaka ili čišćenja prljavih površina. Na taj način, svaka kap vode koju koristimo može imati višestruku svrhu, doprinoseći održivom pristupu svakodnevnim aktivnostima.

Pazite kako perete posuđe

Osim ako nije nešto ozbiljno zagorjelo, pokušajte izbjeći ispiranje prije stavljanja u perilicu posuđa. To je veliko rasipanje vode, a većina perilica posuđa je dovoljno snažna da to nije potrebno, pod uvjetom da pravilno složite posuđe. Također, nastojte koristiti perilicu posuđa kad god je to moguće. Zapravo, koristi manje vode po posudi od ručnog pranja, što je dobro za okoliš i za vaš budžet.

Zalijevanje biljaka

Volim biljke i u svom stanu imam priličan broj. No, isto tako vodim brigu o načinu zalijevanja i vremenu kada to činim. Dobila sam savjet da je korisno koristiti kišnicu, no svjesna sam da mnogima to nije najsretnija opcija. Zato koristim svu “otpadnu vodu” – vodu koju sam zaboravila popiti, onu koja ostane nakon blanširanja povrća i slično. Također, biljke zalijevam rano ujutro kada je temperatura niža. To pomaže smanjiti isparavanje vode i omogućava biljkama bolje apsorbiranje vlage.

ušteda vode - zalijevanje biljaka kišnicom
Reagirajte na svako curenje!

Curenje vode iz mreže često je nevidljiv problem koji može imati ozbiljne posljedice na opskrbu vodom i okoliš. Iako se čini da je to nešto na što pojedinačni građani teško mogu utjecati, svatko od nas može imati važnu ulogu u održavanju potrošnje vode.

Iako se Hrvatska smatra zemljom bogatom vodom, izvješće o sektoru vodnih usluga za 2020. otkriva gubitak od skoro 50 % vode između crpljenja i isporuke. Prosječna potrošnja vode po stanovniku iznosi 135 litara dnevno, no kako bi se to postiglo, javni vodovodi moraju ispumpati gotovo 263 litre. Veliki gubici prisutni su kod vodovoda u vlasništvu gradova s najvećom mrežom i potrošačima, dosežući oko 50 %. Poznavanje osnovnih koraka u popravku manjih curenja može biti ključno. Ponekad se radi o zamjeni brtvi, zatezanju spojeva ili jednostavnom popravku kojim pridonosite očuvanju vodnih resursa.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG