Pratite nas:

FB TT IG
prirodni dezodoranski marina matijević ja bolji građanin ben i anna olival biobaza
J

edan od proizvoda koji nam je neizostavan u svakodnevnoj rutini njege tijela je dezodorans. Međutim, tradicionalni dezodoransi često sadrže kemikalije koje mogu biti štetne za naše zdravlje i okoliš. Stoga se sve više ljudi okreće dezodoransima s prirodnim sastojcima koji mogu biti učinkoviti u sprječavanju neugodnih mirisa, ali ne sadrže štetne kemikalije. A osim što su svi sastojci prirodni, takvi dezodoransi vrlo često dolaze u ekološki prihvatljivijem pakiranju.

Djelovanje dezodoransa od prirodnih sastojaka, neće u potpunosti zamijeniti djelovanje antiperspiranta

Prirodni dezodorans baziran je na jednostavnijim sastojcima koji su u većini slučajeva i potpuno prirodni i također njeguju osjetljivu pazušnu regiju. Budući da ne sadrže sintetičke sastojke, prirodne ćete dezodoranse morati nanositi češće, a također ćete morati proći razdoblje navikavanja. To je detoksikacijski proces u kojem se tijelo privikava i oslobađa od štetnih sastojaka. Taj period može trajati i do 30 dana, a tijelo će se u tom razdoblju privikavati na proizvod bez sastojaka koji su dotad sprječavali znojenje.

U mom prijelazu na prirodni dezodorans, primijetila sam da je često dostupan u ekološki prihvatljivim pakiranjima. Primjerice, rijetko ćete naći dezodorans na policama koji sadrži aluminijske soli i dolazi u papirnatom pakiranju. Ipak, uvijek bih vam savjetovala da pažljivo pročitate deklaracije proizvoda ako vam je izuzetno bitan sastav. Na taj način, osiguravate da odaberete proizvod koji najbolje odgovara vašim preferencijama i potrebama, istovremeno čineći svjesan izbor prema očuvanju okoliša.

Ako koristite dezodoranse u spreju, odvajate li ih pravilno?

Aerosolne boce, iako su napravljene većinom od metala, ne idu u vrećicu za odvajanje, već s njima morate u reciklažno dvorište. Takva ambalaža dezodoransa raspada se desetljećima i ako ju ne odložimo pravilno, vrlo vjerojatno će nas nadživjeti. Plinovite supstance u aerosolnom dezodoransu i antiperspirantu također doprinose zagađenju zraka i klimatskim promjenama.

Također, nije reciklažno dvorište magična rupa u kojoj nestaje sav naš otpad. Ono što možemo zamijeniti alternativom, trebali bi zamijeniti alternativom i recimo sljedeći put kupiti dezodorans u papirnatoj ambalaži koja je potpuno reciklabilna.

prirodni dezodorans u krutom obliku
Održiva pakiranja

Staklenke predstavljaju opciju koja se može reciklirati, pridonoseći smanjenju potrošnje sirovina. Aluminijske posude nude laganu, ali izdržljivu alternativu, a njihova visoka stopa recikliranja pomaže u očuvanju resursa. Papirnato pakiranje, potpuno biorazgradivo i kompostabilno, predstavlja ekološki prihvatljivu opciju koja minimizira negativan utjecaj na okoliš.

No, ono što osobito želim istaknuti je rinfuza. Rinfuza je, ako je lako dostupna za kupovinu, najodrživija opcija. Ali, ne nudi se kao standardna opcija u svim dućanima, pa čak ni kod lokalnih proizvođača higijenskih potrepština. Rinfuza  značajno smanjuje količinu otpada, potičući na aktivno sudjelovanje u očuvanju okoliša. Kroz rinfuzni koncept, postiže se jednostavna, ekološki prihvatljiva alternativa koja ide korak dalje prema održivijem načinu života.

prirodni dezodoransi - najčešći sastojci: eterično ulje, soda bikarbona, kokosovo ulje
Ako pravite svoj dezodorans, to je ekološki najprihvatljivija opcija

Osobno ih još ne radim jer sam u tim pripravcima jako nespretna, a još sam i nestrpljiva, a znam da je ovdje uvijek dosta pokušaja i pogrešaka. Ako netko ima provjereno dobar recept, neka se javi putem kontakt forme kako bih podijelila sa svojim pratiteljima.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG