Pratite nas:

FB TT IG
dezodorans u spreju ne ide u miješani komunalni otpad

Dezodoransi u spreju – gdje s njima?

V

ećina uopće ne želi razgovarati o alternativama kad je riječ o higijeni. I to mi je sasvim jasno, kada ste na nešto naviknuli, teže je promijeniti svijest o tome. No hajdemo na činjenice vezane za dezodorans. Glavni uvjet koji vrijedi za recikliranje jest da svaka ambalaža aerosola, uključujući i dezodorans, mora biti prazna. Ako je aerosol još uvijek djelomično napunjen ili pun, smatra se opasnim.

Budući da je pod pritiskom, pod određenim uvjetima može potencijalno eksplodirati. Stoga je iznimno važno da ambalaže dezodoransa budu prazne kada ih odbacujete kako biste izbjegli ovu potencijalnu opasnost. Zbog istog razloga izuzetno je važno odložiti ih pravilno i sigurno – u reciklažno dvorište!

sprejanje kose
žena nanosi dezodorans
Ne bušite ambalažu!

Brojni su mi javili kako buše rupu u limenci, ali to nipošto nemojte učiniti. Isto vrijedi i za spaljivanje ili drobljenje aerosola. Jednostavno poprskajte sadržaj u smeće i nastavite prskati dok ne čujete prepoznatljiv zvuk nalik šištanju što znači da je prazan.

Većina standardnih aerosolnih limenki izrađena je od čelika presvučenog kositrom – to se naziva bijeli lim. Skuplje varijante izrađene su od aluminija. Osim metalnog dijela, boce s aerosolom također sadrže razne plastične i gumene dijelove. Ako završe na odlagalištu, kao i mnogi drugi materijali, provest će tamo nekoliko desetljeća. Vjerojatno će ambalaža dezodoransa koji ste prije mnogo godina bacili u smeće i dalje biti tamo – dapače, vjerojatno će vas nadživjeti! Uz neprestano rastuću gomilu odlagališta važnije je nego ikad odgovorno odlagati svoje iskorištene predmete.

Pokušajte s alternativom

Iako su takve ambalaže, kao što je ranije navedeno, od metala, ne trebate ih odlagati među klasičnu metalnu ambalažu. Naime, njihova reciklaža malo je kompliciranija i odlaganjem na za to predviđena mjesta povećavamo šansu da takva ambalaža dođe do tvornice koja se bavim preradom aerosola. Kao što je već navedeno, najbolje bi ih bilo odložiti u reciklažno dvorište. Sada na tržištu već postoje i brojne ekološki prihvatljivije opcije dostupne u obliku dezodoransa u kartonskim tubama, u rinfuzi, staklenkama i sl.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG