Pratite nas:

FB TT IG
kućni ljubimci klimatske promjene: retriver i crno bijela mačka na kauču

Jesu li naši ljubimci također odgovorni za klimatske promjene?

U

potrazi za održivim načinima života, nekad zaboravljamo razmotriti ulogu koju kućni ljubimci igraju u održavanju ravnoteže našeg ekosustava. Kućni ljubimci već su dugo neizostavan dio naših života. No, iako nam pružaju neizmjernu radost i društvo, njihov ekološki utjecaj često prolazi nezamijećeno. Ali nemojte paničariti, i nikako se ne pokušavajte riješiti svog ljubimca zbog daljnje navedenih podataka! Osim sve radosti koju donose, kućni ljubimci imaju mjerljiv pozitivan učinak na naše fizičko zdravlje i mentalno blagostanje. Imati kućnog ljubimca u obitelji povezano je sa životom u kojem je manje stresa, manje srčanih udara, manje depresije i veće samopoštovanje.

Prosječni ugljični otisak psa

Pas prosječne veličine odgovoran je za emisije od 770 kg ugljikovog dioksida godišnje. Veći pas mogao bi ostaviti otisak do 2500 kg godišnje. To je ekvivalent od čak devedeset sati vožnje! Većina tog otiska dolazi od prehrane. Većina komercijalne hrane za kućne ljubimce proizvodi se od mesa, a proizvodnja mesa ima veliki utjecaj na emisiju stakleničkih plinova, deforestaciju i potrošnju vode. Stoga, masovna proizvodnja hrane za kućne ljubimce doprinosi negativnom utjecaju na klimu i okoliš. Odgovorni vlasnici koji razmišljaju o značajnim promjenama u prehrani svojih ljubimaca trebali bi razgovarati o tome sa svojim veterinarom kako bi bili sigurni da odgovara potrebama njihove životinje. Psi su, za razliku od mačaka, svejedi i moguće ih je hraniti nekom vrstom vegetarijanske prehrane.

Prosječni ugljični otisak mačke

Vaša mačka godišnje proizvede prosječno 310 kg emisija ugljikovog dioksida. To je jednako dvanaestosatnoj vožnji! Ako ste ponosni vlasnik mačke, ne biste trebali ni razmišljati o promjeni njihove prehrane. Mačke su obvezni mesožderi i moraju jesti meso. No, kako su puno manji konzumenti mesa od pasa, pri takvom načinu ishrane stvaraju i manje ugljične otiske.

Osim prehrane, svi kućni ljubimci također mogu utjecati i na otpad koji generiramo. Plastične vrećice za smeće, plastične boce i druge ambalaže povezane s njihovom hranom i opremom mogu pridonijeti rastu otpada. Stoga je važno promicati recikliranje i korištenje ekološki prihvatljivih materijala za kućne ljubimce, kao što su biorazgradive vrećice i ekološki prihvatljive igračke. Ja ću naravno sugerirati one igračke koje već imate, a ne kupovanje novih. Moramo razmišljati o stvarnim potrebama kućnog ljubimca, a ne o našoj težnji za konzumerizmom.
mačka koja jede svoju mačju hranu
odgovorno bacanje fekalija od ljubimaca
Što s higijenom naših ljubimaca?

Higijena kućnih ljubimaca igra važnu ulogu u njihovom zdravlju i dobrobiti. Međutim, često zaboravljamo da i način na koji održavamo higijenu može imati ekološki utjecaj. Mnogi proizvodi za njegu kućnih ljubimaca sadrže kemikalije koje mogu biti štetne za okoliš, a većina šampona je u plastičnim jednokratnim bocama. Kako biste smanjili ekološki utjecaj, možete razmotriti upotrebu prirodnih ili organskih šampona za kućne ljubimce te također one bez plastičnog pakiranja.

Pravilno upravljanje otpadom od ljubimaca

Još jedan važan aspekt ekološke higijene kućnih ljubimaca je pravilno odlaganje otpada. Najbolje bi bilo razmotriti ispiranje fekalija direktno u školjku. Naš vodovodni sustav dizajniran je za rukovanje takvim otpadom i sprječavanje prodora zagađivača u okoliš. Probajte pronaći vrećice od 100 % biljnog škroba koje pružaju održivije rješenje za odlaganje fekalija ljubimaca. Ako niste sigurni u sastav vrećice, iskorišteni papir ili škarnicl je svakako bolje rješenje. Isto tako, preporučuje se odgovorno odlaganje izmeta u posebnim kontejnerima za kućne ljubimce ili u određenim zonama za odlaganje.

Važno je napomenuti razliku između biorazgradivih i kompostabilnih vrećica. Biorazgradive vrećice mogu biti izrađene od plastike, i iako se brzo razgrađuju, to ne znači nužno smanjenje plastičnog otpada. Biorazgradive vrećice često otpuštaju mikroplastične čestice tijekom razgradnje. Kompostabilne vrećice obično su izrađene od prirodnog biljnog škroba.

Što s mačjim toaletom?

Što se tiče mačaka, potražite ekološki najprihvatljiviju opciju koju će vaša mačka prihvatiti, poput one napravljene od organskih materijala, ali ne od gline. Mnogi su mi pisali kako je njihova mačka rado prihvatila piljevinu u svom toaletu.

A zašto je glina problem? Iako je glina prirodni mineral tla, mora se eksploatirati, što pridonosi eroziji tla, uništavanju staništa i onečišćenju podzemnih voda. Također, to nikada nemojte ispirati u zahodsku školjku! Većina ne zna u kakvom su stanju cijevi i može doći do ozbiljnih oštećenja.

Odgovorno udomite kućnog ljubimca!

Procjenjuje se da 80 milijuna europskih kućanstava posjeduje barem jednog kućnog ljubimca, dok u Hrvatskoj, prema istraživanju Centra za istraživanje tržišta iz 2017., imamo 300 tisuća mačaka i 380 tisuća pasa kao kućnih ljubimaca. No, u vrijeme korona krize, od 2020. do 2022., u Hrvatskoj je  više od 120 000 novih pasa pa je tako rasla i potražnja za popratnim sadržajima. Prema podacima iz 2019. godine, Hrvatska je uvezla više od 72 tisuće kilograma hrane za pse i mačke, dok je izvezla gotovo četiri puta manje. Uz ovaj fenomen paralelno je poraslo i napuštanje ljubimaca. Apeliram da ne bude takvih ljudi! Ukoliko se ne možete adekvatno brinuti o drugom živom biću, nemojte kupovati niti udomljavati pse i mačke.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG