Pratite nas:

FB TT IG
šetnja psa na lajni 2

Kako pravilno odložiti izmet svog kućnog ljubimca?

O

dgovoran vlasnik kućnog ljubimca vjerojatno razmišlja o tome kako pravilno odložiti izmet, a da pritom dodatno ne naškodi lokalnoj zajednici. Međutim, ono što je potrebno učiniti prilično bi moglo zakomplicirati život vlasnicima pasa i mačaka pa i onima koji posjeduju manje životinje. Ovom ćemo prilikom pokušati olakšati neke korake vlasnicima kućnih ljubimaca i dati savjete koji pridonose održivosti.

Izmet malih kućnih ljubimaca, kunića, hrčaka i ptica, bacajte u zahodsku školjku prilikom čišćenja nastambe!

Piljevina i stelja malih kućnih ljubimaca, kunića, hrčaka i ptica može se odlagati u biootpad. Bitno je pripaziti da nisu jako kontaminirani mokraćom. Što se tiče izmeta, njega obavezno bacajte u zahodsku školjku pri čišćenju nastambe! Izmet pasa i mačaka ni u kojem slučaju ne smije doći do biootpada! Imajte na umu da sadrži patogene koji mogu uzrokovati bolest kod ljudi, drugih ljubimaca pa i divljih životinja. Stoga je preporuka da se odlaže u miješani komunalni otpad.

Izmet pasa i mačaka sadrži patogene koji mogu uzrokovati bolest kod ljudi, drugih ljubimaca pa i divljih životinja!

Prosječan pas godišnje stvori oko 200 kilograma izmeta, a preporuka je odlagati ga u mješoviti komunalni otpad. Ako želite biti održiviji, nabavite biorazgradive vrećice koje će se pod određenim uvjetima ipak brže razgraditi. Ako imate psa koji obavlja nuždu u stanu, svakako izmet bacite u zahodsku školjku, a ako živite u kući i imate dvorište, razmislite o ukopavanju izmeta u zemlju. Samo pripazite da nije blizu vrta! Na tržištu postoji pijesak za mačke na kojem je naznačeno da je siguran za ispiranje u zahodskoj školjci, no po preporuci vodoinstalatera to ipak ne bi trebalo raditi jer može doći do začepljenja vodovodne cijevi. Izmet dobro izdvojite i bacite u zahodsku školjku, dok ćete za pravilno odvajanje pijeska ipak trebati otići do reciklažnog dvorišta.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG