Pratite nas:

FB TT IG
geotermalna energija u hrvatskoj - razgovor s profesorom vladislavom brkićem

Iskorištavanje geotermalne energije u RH: Potencijal za održivu budućnost

G

eotermalna energija, kao oblik obnovljivog izvora energije, sve više privlači pažnju kao ključni čimbenik u tranziciji prema održivom energetskom sustavu. Geotermalna energija je obnovljiv izvor energije koji potiče iz unutrašnjosti Zemlje. Ova energija dolazi iz topline koja se generira unutar Zemlje zbog radioaktivnog raspadanja materijala i procesa koji se odvijaju u njenom jezgri. Ona se može koristiti za proizvodnju toplinske i električne energije.

Republika Hrvatska se ističe svojom povoljnom startnom pozicijom za iskorištavanje geotermalnog potencijala, a upravo o tome razgovarali smo sa stručnjakom izuzetnog renomea, izv. prof. dr. sc. Vladislavom Brkićem. Kao dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta te predsjednikom Hrvatske udruge za geotermalnu energiju (HUGE), profesor Brkić donosi dubok uvid u mogućnosti koje geotermalna energija pruža Hrvatskoj.

Saznali smo da je geotermalna prednost u RH posebno značajna u Panonskom bazenu, s visokim geotermalnim gradijentom od čak 60 % iznad europskog prosjeka. Nadalje, razgovor nam je omogućio dubok uvid u geološke podatke i istražne bušotine koje su otkrile bogatstvo geotermalnih izvora, čime se otvaraju mogućnosti za izgradnju geotermalnih elektrana ukupne snage do 500 MW, uz naznake da se taj potencijal može i znatno povećati.

 

Prof. Brkić ističe kako je pristup korištenja geotermalne energije za toplinarstvo i poljoprivredu razmatran  kroz inovativni koncept tzv. kaskadnog korištenja. Ovaj pristup omogućuje višenamjensku upotrebu iste vode za proizvodnju električne energije i zagrijavanje stambenih i poslovnih objekata, pružajući veću energetsku efikasnost. S obzirom na činjenicu da je geotermalna energija obnovljivi izvor, evidentan je značajan interes u Hrvatskoj za njezinim iskorištenjem. Potpora iz fondova Europske unije i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) dodatno podupire razvoj ovog sektora. Grad Bjelovar je primjer lokalne zajednice koja već uspješno koristi geotermalnu energiju, što dodatno ilustrira njezinu praktičnu primjenu. Također, odgovorio je i na dodatna pitanja koja su usko povezana sa zaštitom okolišta te relevantna za mjesto stanovanja:

geotermalna energija u hrvatskoj - postrojenje na mladosti zagreb
geotermalna energija u hrvatskoj - postrojenje mladost, zagreb
Kako geotermalna energija može učinkovito pridonijeti smanjenju emisije plinova s efektom staklenika?

U trenutku visokih cijena plina i nafte, geotermalna energija postaje privlačna opcija ne samo zbog ekoloških prednosti već i zbog ekonomske isplativosti. Početna ulaganja brzo se vraćaju, osobito ako se revitaliziraju postojeće bušotine koje su prethodno raskrile ugljikovodike, a pronašle i geotermalne izvore. Emisije plinova u usporedbi s fosilnim gorivima su zanemarive.

Koje su najinovativnije tehnologije za eksploataciju geotermalne energije u urbanim sredinama?

Za dobivanje vode potrebno je izbušiti duboku bušotinu kako bi se postigle više temperature i omogućila mogućnost kaskadnog korištenja. Kod stambenih zgrada već se dulje vrijeme koristi tehnologija dizalica topline. Dizalice topline, ili toplinske pumpe, koriste geotermalnu energiju iz tla, podzemnih voda ili zraka, te prenose toplinu u stambene prostore putem sustava grijanja.

Primjer korištenja geotermalnih resursa iz bušotina za grijanje je Sportski centar Mladost, kao i obližnji Kineziološki fakultet. Trenutno se planira spajanje na geotermalnu energiju za Studentski dom Stjepan Radić. Međutim, unatoč ovim primjerima, potencijal ispod glavnog grada ostaje nedovoljno iskorišten, iako se nalazi na bogatom geotermalnom potencijalu.

geotermalna energija - velike cijevi i postrojenja
Kako se koristi geotermalna energija za uzgoj hrane i potporu lokalnoj ekonomiji?

Na sreću, takvih primjera ima u Hrvatskoj, kao što je plastenik kod Bošnjaka u kojem se uzgajaju rajčice ili geotermalni projekt u Varaždinskoj županiji, koji ima za cilj grijanje staklenika za proizvodnju cvijeća. Također, postoje i projekti poput sušara za određeno povrće koje se potom koristi kao začin u jelima. Dakle, mnogo je mogućnosti koje mogu doprinijeti kontinuiranom uzgoju hrane tijekom cijele godine i istovremeno smanjiti potrebu za uvozom. Sve to, naravno, povoljno utječe na lokalnu ekonomiju, budući da se dio naknade od iskorištavanja tople vode dodjeljuje županijama i općinama na čijem području se nalazi geotermalno polje.

Kako se upravlja geotermalnim resursima u seizmički aktivnim područjima?

Seizmičke aktivnosti ne utječu na eksploataciju geotermalne vode, niti na eksploataciju ugljikovodika, čija povijest u Republici Hrvatskoj traje već više od 100 godina. Sama konstrukcija bušotine je sigurna i izrađena od kvalitetnih materijala te je dovoljno udaljena od hipocentra potresa. Površinska oprema je također napravljena od visokokvalitetnih materijala i opremljena je dovoljnim sigurnosnim mjerama u slučaju bilo kakve opasnosti.

Je li geotermalna energija praktična na udaljenim hrvatskim otocima?

Kod geotermalne energije, ključno je da potrošač bude što bliže izvoru kako bi projekt i prijenos energije bili ekonomski isplativ. Na području Dinarida (morska obala i otoci) geotermalni potencijal je oko tri puta manji  nego u Panonskom bazenu i nedovoljan je za iskorištavanje. Za otoke je najprikladnija opcija primjena tehnologije dizalice topline s morskom vodom, koju već koriste neki od hotelskih lanaca uz obalu.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG