Pratite nas:

FB TT IG
eletronički otpad 2

Električni otpad i kako ga pravilno zbrinuti

G

odišnje se generira pedeset milijuna metričkih tona električnog i elektroničkog otpada (EE otpad) što je jednako težini od gotovo 4500 Eiffelovih tornjeva. Veliki dio se spaljuje ili ostavlja na deponiju što uzrokuje onečišćenje tla, predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje i gubitak vrijednih ograničenih resursa. Tehnološki razvoj je brz, a cijena IT proizvoda pada, što dovodi do kraćeg životnog vijeka proizvoda. Razvijene zemlje i dalje najviše pridonose problemu, ali zemlje u razvoju brzo sustižu korak. Načinom na koji sada upravljamo ovim otpadom gubimo izuzetno vrijedne resurse! U 2016. godini reciklirano je svega 20 % takvog otpada dok se većina izvozi u Zapadnu Afriku gdje, baš poput brze mode, stvara neopisive probleme kao što su onečišćenje tla, zraka, vode i lokalnih ekosustava zbog određenih otrovnih komponenti.

Osim što predstavlja rizik za zdravlje ljudi i okoliš, dosadašnji način postupanja s e-otpadom ima i negativan ekonomski učinak. Elektronički proizvodi sadrže niz oskudnih, vrijednih resursa koji su također neophodni za zadovoljavanje naših budućih potreba za proizvodima.

monitor pored kante za plastiku
usisavač pored kante

U 2016. godini procijenjeno je da je elektronički otpad sadržavao zlato, srebro, bakar, platinu, paladij i druge materijale u vrijednosti od 55 milijardi eura. A kako se mi, kao pojedinci možemo odgovornije ponašati?

Koristite svoje uređaje što dulje možete
Ovo je najučinkovitija stvar koju možete učiniti da biste smanjili e-otpad i negativne učinke na naš planet. Također, razmislite o kupovini rabljenih uređaja koji su još u dobrom stanju, ali i o promjeni baterije koja je najčešće uzrok promjene uređaja. Naravno, pazite kako i gdje odlažete punjivu bateriju!
Birajte one uređaje koji se mogu lako nadograditi
Neki su uređaji već dizajnirani kao u modelu kružne ekonomije što omogućava dugotrajnije korištenje u vidu popravljanja i nadograđivanja. 
Ono što je vama smeće, nekome je možda zlato
Ako vaš uređaj više ne prati vaše potrebe, razmislite o prodaji ili donirajte u dobrotvorne svrhe prije nego što se odlučite potpuno ga odbaciti. Ako imate uređaj koji želite donirati (ili trebate donaciju) posjetite Kompiće! Akcija „Kompići” trajna je humanitarna akcija doniranja računala i IT opreme. Pokrenuta je iz dva glavna razloga ‒ kako bi se pomoglo prvenstveno djeci, ali i kako bi se očuvao naš planet i priroda koja nas okružuje.
Brinite o svom EE otpadu i naručite besplatan odvoz

Pobrinite se da se proizvod reciklira na siguran i odgovoran način na kraju svog životnog vijeka. 

Propisane su sljedeće mogućnosti putem kojih se može predati EE otpad:
• serviser je unutar svog poslovnog prostora dužan besplatno preuzeti EE opremu za koju se utvrdi da popravak nije moguć ili je neisplativ
• ako imate EE otpad čija je ukupna masa veća od 30 kilograma, besplatan odvoz za sve vrste otpadnih električnih i elektroničkih uređaja i opreme za cijelo područje Hrvatske možete naručiti na besplatnom telefonskom broju 0800/232-333 ili putem internetskog portala EE otpad (uslugu vrši Spectra Media d.o.o. oporabitelj EE otpada u RH)
• elektronički otpad iz kućanstva moguće je predati i u reciklažno dvorište
 

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG