Pratite nas:

FB TT IG
slika ambalaže lijekova 2 odlaganje lijekova

Gdje s lijekovima kojima je istekao rok?!

Z

abranjeno je bacanje, izlijevanje i rasipanje farmaceutskih proizvoda u kućni mješoviti otpad zbog opasnosti od kemikalija! Ako se takvi proizvodi ne unište na pravilan način, ostaju u prirodi i neposredno štete okolišu. No, gdje onda s lijekovima i ostalim farmaceutskim proizvodima koje niste stigli potrošiti ili im je naprosto istekao rok trajanja?

U skladu s propisima, ljekarne su obvezne preuzeti od građana stare lijekove i drugi farmaceutski otpad, bez obzira na njihovo podrijetlo. Postoji nekoliko načina na koje se to može obaviti – u nekim ljekarnama, sami djelatnici preuzimaju otpad od građana, dok se u drugima postavljaju posebni spremnici za prikupljanje. Kako biste se pravilno riješili starih lijekova, preporučljivo je da se prije odlaganja posavjetujete i informirate s ljekarničkim osobljem.

slika ambalaže lijekova 3
slika ambalaže lijekova 4

Ako imate lijekove namijenjene životinjskoj upotrebi, veterinarske ljekarne i veterinarske ambulante imaju obvezu preuzeti od građana stare lijekove i sličan farmaceutski otpad koji proizlazi iz korištenja veterinarskih usluga u kućanstvima ili na poljoprivrednim gospodarstvima.

Važno je redovito pregledavati kućnu ljekarnu i odnositi sve stare lijekove u ljekarnu ili reciklažno dvorište radi pravilnog odlaganja. Ako niste sigurni čemu služe ili kako se koriste određeni lijekovi, preporučljivo je donijeti ih u ljekarnu radi daljnje obrade. U slučaju da vam ljekarna odbije primiti stare lijekove, slobodno se obratite putem našeg kontakt obrasca i prijavite situaciju Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Važno je naglasiti da je racionalna primjena lijekova i savjesno odlaganje ključno za smanjenje količine farmaceutskog otpada.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG