Pratite nas:

FB TT IG
ukrašne uskršnje pisanice u kartonu

Kako učiniti Uskrs održivijim blagdanom?

P

roljeće je vrijeme preporoda i regeneracije prirode, ali može biti i vrijeme nepotrebnog rasipanja tijekom blagdana Uskrsa koji dolazi nakon zimskog sivila i vjerujem da je mnogima najdraži blagdan baš zbog toga. No, sigurno ste primijetili kako su police pune plastičnih jaja, jeftinih uskršnjih košarica za jednokratnu upotrebu i čokoladnih zečića najprije zamotanih u foliju, a potom još i u papir ili čak plastiku.

Vjerujem da kada to jednom primijetite i razmislite o tome, sljedeći put ne možete to jednostavno ignorirati, a ako o tome niste prije razmišljali, najbolje vrijeme za početak je upravo sada.

obojane pisanice 3
biootpad od uskrsa
Svu hranu nabavite kod lokalnih trgovaca

Za Uskrs, kao i za druge blagdane, stol je prepun hrane. Ove godine probajte sve nabaviti od lokalnih trgovaca. Naravno, ja ovdje preporučujem tržnice, ali društvene mreže su prepune OPG-ova i vrlo je lako doći do lokalnih proizvoda i iz udobnosti svoga doma. Ako ne možete sve namirnice nabaviti od lokalaca, probajte barem jaja.

Kokoši iz slobodnog uzgoja koje se hrane organskom hranom su nutritivnije za nas, ali i bolje za planet. Utvrđeno je da organska jaja sadrže 3 puta više omega-3 masnih kiselina, 40 % više vitamina A i dvostruko više vitamina E.

Obojite jaja prirodnim bojama

Ukrašavanje jaja za Uskrs tradicija je stara desetljećima, ali korištenje pribora kupljenog u trgovini može biti štetno za okoliš. Stoga se okrenite prirodnijim alternativama. Kako biste dodatno smanjili otpad od hrane, uživajte u obojenim tvrdo kuhanim pisanicama kao zdravom međuobroku ili još jednostavnije – nemojte skuhati preveliku količinu!

Nemojte koristiti ništa što je za jednokratnu upotrebu

Za neke su tjedni prije Uskrsa posvećeni odricanju u korizmi. Ako sudjelujete, razmislite o odricanju od nečega što je štetno za zemlju, poput plastike za jednokratnu upotrebu, ali i općenito jednokratnih predmeta. Ovi artikli uključuju plastično posuđe za jednokratnu upotrebu, vrećice za namirnice i plastične boce za vodu.

Pojedinačno zapakirani slatkiši nisu baš dobra ideja

Svi vole čokoladna jaja, to ne mogu poreći. No, većina folija jarkih boja na poslasticama od mliječne čokolade, iako se tehnički mogu reciklirati ako su čiste, obično završi na odlagalištu.

Umjesto pojedinačno pakiranih slatkiša, probajte napraviti neku slasticu po mom receptu. A ako kupujete čokoladu, probajte obratiti pozornost na to da je iz održive proizvodnje.

Izbjegavajte bacanje hrane

Velike su šanse da nećete moći pojesti sva jaja koja ste obojili, a na kraju nam svima dosade tvrdo kuhana jaja. Umjesto da ih bacite, isprobajte neke recepte koji sadrže jaja, ali na sasvim nov način. Također, najvažnije je da ničega ne napravimo previše i svaku namirnicu probamo prenamijeniti, ne samo jaja.

Ljuske jaja mogu u kompost/biootpad

Vrijeme Uskrsa sigurno znači da imate više ljuski jaja nego inače. Nemojte ih samo baciti – ljuske jaja mogu u kompost ili biootpad! Mogu i ljuske bojane bojom iz vrećice.

Ljuska samo ne smije na sebi imati naljepnicu jer naljepnica nije kompostabilna i kao takva mora biti bačena u miješani komunalni otpad. Ako pravite svoj kompost, ljuske jaja su odličan izvor kalcija za biljke.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG