Pratite nas:

FB TT IG
naljepnica s oznakom EU CERT 2 certifikati tekstila

Certifikat tekstila GOTS i OEKO-TEX

V

jerojatno ste čuli za pojmove „GOTS” i „OEKO-TEX” i kako se koriste, ali što ti certifikati znače i jesu li važni? Neki od mojih pratitelja su čuli za to i vode se tim pri kupnji, ali mnogi nisu svjesni zašto je važno da tkanine imaju certifikate kao što su GOTS i OEKO-TEX. Najjednostavniji način da to objasnimo je da su to standardi kojima upravljaju pojedinačne organizacije koje su priznate u cijelom svijetu u tekstilnoj industriji.

GOTS ‒ Global Organic Textile Standard

GOTS je globalni standard za obradu organskih tekstila, postavlja visoke ekološke i društvene kriterije te zahtijeva minimalno 70 % certificiranih organskih vlakana u tekstilu.

Kemikalije poput bojila moraju zadovoljiti ekološke kriterije, a upravljanje otpadnim vodama i izbor pribora ograničeni su kako bi se osigurala ekološka usklađenost.

Tekstilni proizvodi mogu biti označeni kao “organski” s minimalno 95 % certificiranih organskih vlakana ili “made with organic” s minimalno 70 % certificiranih organskih vlakana.

Certifikat GOTS pokriva cijeli proces proizvodnje, uključujući radne prakse i sigurnost proizvoda.

OEKO-TEX® standard 100

OEKO-TEX® standard 100 je neovisni sustav testiranja i certificiranja za sirove, poluproizvode i gotove tekstilne proizvode, osiguravajući da ne sadrže štetne tvari za ljudsko zdravlje.

Tekstil koji nosi certifikat OEKO-TEX® standard 100 ne sadrži više od 100 poznatih štetnih tvari.

Razlika

GOTS označava “organski” tekstil, dok OEKO-TEX obuhvaća “organski i neorganski” tekstil. Oba certifikata imaju stroge standarde testiranja i osiguravaju sigurnost proizvoda.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG