Pratite nas:

FB TT IG
pingvin 1

Ovo su životinjske vrste koje izumiru zbog fosilnih goriva

N

aš planet se nepovratno mijenja kako se globalna temperatura sve više povećava, a prijetnja od klimatskih promjena postaje sve realnija. Ubrzani gubitak staništa, ekstremni vremenski uvjeti i promjene u ekosustavima predstavljaju ozbiljne prijetnje mnogim životinjskim vrstama diljem svijeta. U nastavku donosimo popis od deset životinja koje su posebno osjetljive na ove promjene te im prijeti izumiranje zbog ubrzanog mijenjanja klime uzrokovanog ljudskim faktorom.

Polarni medvjed

Veličanstveni polarni medvjed vodeća je vrsta za svijest o klimatskim promjenama, suočava se s neizvjesnom budućnošću zbog sve manje količine leda u svom arktičkom staništu. Zbog duljih, toplijih ljeta veći dio Arktičkog oceana ostane bez leda dulje vrijeme, smanjujući pristup medvjeda svom primarnom plijenu – tuljanima. Posljedično, medvjedi su prisiljeni provoditi više vremena tražeći hranu na kopnu, gdje su u opasnosti od sukoba s ljudima.

Prstenasti tuljan

Ova je vrsta omiljeni plijen polarnih medvjeda, jako ovise o arktičkom morskom ledu i gotovo nikada ne dolaze na kopno. Visoke proljetne temperature i raspadanje morskog leda uzrokuju prerano odvajanje beba od majki. Osim toga, toplije temperature oceana vjerojatno će povećati populaciju parazita tuljana, a prisilna migracija tuljana u stabilnija ledena staništa olakšat će širenje bolesti.

Kolumbijska pjegava žaba

Vodozemci poput žaba osjetljivi su na isušivanje i zahtijevaju vlažne uvjete za razmnožavanje. Stoga su u opasnosti od klimatskih promjena. Smanjenje vodenih površina u Nacionalnom parku Yellowstone, na primjer, dovodi do smanjenja populacije kolumbijske pjegave žabe. Klimatske promjene također uzrokuju brzo širenje smrtonosne zoosporne gljive Batrachochytrium Dendrobatidis koja ugrožava vodozemce diljem svijeta.

Jelenov rog

Zbog porasta temperature vode koralj izbacuje simbiotske alge koje mu osiguravaju prehranu. Koraljni grebeni neki su od najraznovrsnijih ekosustava na Zemlji – temperatura oceana nastavlja rasti pa prijeti i gubitak bezbroj vrsta koje za svoj opstanak ovise o grebenima, kao što su riba klaun i neke vrste morskih kornjača.

životinjske vrste koje izumiru polarni medvjed
životinjske vrste koje izumiru suha zemlja
Američka pika 

Bliski rođaci zečeva i kunića, pike, prilagođene su hladnim uvjetima i vrlo su netolerantne na visoke temperature. Američka pika povlači se na veće nadmorske visine kako bi pobjegla od porasta temperatura i strahuje se da vrsta na kraju neće imati kamo otići. Na nekim su mjestima populacije američke pike već potpuno nestale. Druge vrste porijeklom iz istočne Europe i Azije suočavaju se s istom strašnom sudbinom.

Adelijski pingvin

Dobro poznati stanovnik Antarktika, suočava se s teškim vremenima zbog klimatskih promjena. Broj ptica opada na zapadnom antarktičkom poluotoku koji je jedno od područja na Zemlji koja se najbrže zagrijava. Obalna mjesta za gniježđenje pingvina Adélie postaju sve neprikladnija za preživljavanje pilića, a dugotrajna razdoblja toplijih temperatura oceana od uobičajenih negativno utječu na lov na ribe i kril.

Sedmopruga usminjača

Kao i svim morskim kornjačama, usminjačama prijeti usputni ulov, krivolov i zagađenje. Klimatske promjene dodatna su prijetnja. Porast razine mora i ekstremni vremenski uvjeti smanjuju mogućnost gniježđenja. Kod morskih kornjača temperatura pijeska određuje spol mladih u razvoju – toplija jaja se pretvaraju u ženke, hladnija u mužjake. Globalnim zagrijavanjem, omjeri spolova kornjača će vjerojatno postati neuravnoteženi, što će rezultirati smanjenjem populacije.

Koala

Koale imaju izuzetno specijaliziranu prehranu koja se sastoji samo od lišća eukaliptusa. Povećanje razine ugljičnog dioksida u atmosferi smanjuje nutritivnu vrijednost lišća, što rezultira pothranjenošću i gladovanjem koala. Dulje i češće suše povećat će pojavu šumskih požara koji ubijaju milijune šumskih životinja. Koale će također biti sve češće prisiljene silaziti s drveća u potrazi za vodom i novim staništima tijekom sušnih uvjeta, izlažući se grabežljivcima i cestovnom prometu.

Atlantski bakalar

Popularna riba je žrtva katastrofalnog prekomjernog izlova. Iako je provedba ribolovnih kvota pomogla da se populacije oporave, nedavno zagrijavanje oceana ozbiljno je utjecalo na mrijest i opstanak bakalara, uzrokujući ponovno opadanje populacije. Smatra se da toplije vode smanjuju dostupnost zooplanktona koji je ključan za opstanak i razvoj. Štoviše, kako bi pobjegle od visokih temperatura, mlade ribe će vjerojatno otići u duboke vode gdje su izložene većem riziku od grabežljivaca.

Leptir monarh

Monarh je vrlo osjetljiv na vrijeme i klimu. Povećana učestalost ekstremnih vremenskih pojava prijeti budućnosti ove karizmatične vrste. Nadalje, gusjenice jedu samo mliječnu travu – kako se zemlja nastavlja zagrijavati, tako klima postaje sve suša što rezultira gubitkom vitalnih prehrambenih biljaka.

 

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG