Pratite nas:

FB TT IG
Konzerve, orasi, jaja, cornflakes - upotrijebiti do i najbolje upotrijebiti do

Ovo su oznake na hrani koje svi trebamo razlikovati!

S

tavka koja dodatno povećava bacanje hrane je ta da 40 % osoba u Hrvatskoj tvrdi da razumije razliku između oznake na hrani „upotrijebiti do” i „najbolje upotrijebiti do”, a kada ih treba objasniti, gotovo polovina to ne zna...

Sir, meso, riba…

Oznaka na hrani „upotrijebiti do” na pakiranju prehrambene namirnice označava datum do kojeg se preporučuje uporaba hrane prije nego što postane neupotrebljiva ili sigurnost hrane postane upitna. Ova oznaka ukazuje na datum nakon kojeg se hrana može pogoršati u kvaliteti ili se mogu razviti štetne bakterije koje bi mogle dovesti do problema sa zdravljem ako se hrana i dalje konzumira. Riječ je o namirnicama koje se brzo kvare, kao što su svježe mlijeko i sir, meso i riba.

Šećer, sol, brašno…

S druge strane, oznaka na vašoj hrani „najbolje upotrijebiti do” sugerira da je  najbolja ako se konzumira prije tog datuma, ali to ne znači da je nakon tog datuma neupotrebljiva ili nesigurna za konzumaciju. Međutim, nakon tog datuma kvaliteta i okus hrane mogu se promijeniti, a hranjiva vrijednost može se smanjiti. Dakle, te se namirnice mogu konzumirati i nakon isteka roka trajanja! Nije ih potrebno odmah baciti u smeće! Naravno, ako su čuvane pravilno, ako ambalaža nije oštećena, ako nemamo vidljive promjene na toj hrani. To su primjerice, čips, šećer, sol, brašno, bijela riža, keksi, kava, čokolada.

Oznaka ''najbolje upotrijebiti do'' na ambalaži tjestenine
Pokvareni sir s plijesni koji nije za konzumaciju

Stoga, ako vidite oznaku na hrani „upotrijebiti do”, to znači da bi se hrana trebala konzumirati prije tog datuma kako bi se osigurala sigurnost hrane i očuvanje kvalitete. Ona hrana koja ima oznaku „najbolje upotrijebiti do” još uvijek se može jesti nakon tog datuma, ali kvaliteta i okus hrane mogu se promijeniti.

Obratite pozornost na oznake na ambalaži!

Vidimo da u svijetu prehrambenih proizvoda, oznake na hrani poput “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do” igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja potrošača i smanjenju otpada hrane. Bacanje hrane ima ozbiljne posljedice za okoliš i društvo. Svake godine ogromne količine hrane završavaju na odlagalištu, što ne samo da predstavlja rasipanje resursa, već i pridonosi emisijama stakleničkih plinova. 

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG