Pratite nas:

FB TT IG
biootpad na hrpi 2

Što se dogodi s hranom na odlagalištu, a što u kompostani?!

V

ećina misli da neodvajanje organskog otpada ne predstavlja veliki problem jer je to prirodni otpad koji se relativno brzo razgrađuje. Organski otpad čini od 30 do 40 % ukupnog otpada u kućanstvu. Mnogi uopće ne znaju i ne razmišljaju o tome što se događa s biootpadom koji završi na deponiju. Biootpad se razgrađuje dok ima kisika. Kada biootpad završi na deponiju, dio je hrpe, nema izravnog dotoka kisika te dolazi do anaerobnog procesa koji proizvodi staklenički plin metan. Metan je višestruko štetniji od ugljikova dioksida, no u atmosferi ostaje nešto više od desetak godina, dok se ugljikov dioksid ondje zadržava i stotinama godina. Drastično smanjenje emisije metana bi moglo imati velik učinak na ublažavanje očekivane štete od klimatskih promjena u sljedećih nekoliko godina.

Kada biootpad odvojimo u pravi spremnik, u kompostanama postaje dio kompostne hrpe koja se stalno prevrće da bi se osigurao dotok kisika te da bi mikroorganizmi mogli razlagati organski otpad na jednostavnije dijelove.

biootpad na hrpi 3
kopost 7

Možemo li upotrijebiti otpad koji prolazi anaerobne procese? Možemo. Ta tehnologija postat će ključna jer na taj način dobivamo bioplin. Bioplin nastaje procesom anaerobne pretvorbe organskih materijala (biorazgradiv otpad, energetske tvari) uz pomoć anaerobnih organizama. Sastoji se uglavnom od metana i ugljikova dioksida. Bioplin se može koristiti kao izvor električne energije te za zagrijavanje prostorija i vode. Kao gorivo pronalazi svoju upotrebu u motoru s unutarnjim izgaranjem. Kada odvajamo organski otpad za bioplin ključno je znati da možemo odvojiti ostatke hrane nastale nakon pripreme ili konzumacije obroka, ali i termički obrađenu hranu!

Od ukupno 70 bioplinskih postrojenja diljem kontinentalnog dijela Hrvatske, 21 ima dozvolu za gospodarenje otpadom. Od toga samo njih 6 oporabljuje biootpad iz komunalnog otpada. Prema izvješću Hrvatskog operatora tržišta električne energije (HROTE) završno s 2020. godinom u Hrvatskoj postoji 41 elektrana na bioplin ukupne instalirane snage 45.922,00 kW. Proizvodnja električne energije iz OIE u RH u 2019. godini iznosila je ukupno 2 635,4 GWh, od čega na bioplin otpada 401,0 GWh.

Ne bacaj biootpad u kantu, nego ga odvoji − nije mu mjesto na odlagalištu već u kompostani, u kućnom kompostu ili u postrojenju za bioplin! 

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG