Pratite nas:

FB TT IG
ukrasni papir od prirodnih materijala, zamotani pokloni

Ukrasni papir – provjerite odvajate li ga pravilno!

P

rimjećujem da postoji interes za odabirom ekološki prihvatljivijeg ukrasnog papira prilikom zamatanja poklona za nadolazeće blagdane. Razumijem da je ponekad teško odstupiti od tradicije, ali želim podijeliti savjete kako prepoznati papir koji je prijateljski raspoložen prema okolišu.

Napravite test gnječenja da biste saznali gdje ćete odvojiti ukrasni papir nakon korištenja. Ako papir ne želi ostati u formi nakon što ga zgnječite, mora u mješoviti otpad. No, ako se može zgnječiti, odložite ga u spremnik papira.
pribor za zamatanje poklona
proces zamatanja poklona

Osim testa gnječenja, tu je i test kidanja koji možemo upotrijebiti na svim ambalažama za koje nismo sigurni jesu li od papira ili sadrže i plastiku. Test kidanja daje brzo rješenje – ako se ne kida odmah lako, to je definitivno plastika i ide u spremnik plastike. Također ga trebate koristiti i za ukrasni papir! Ako se lagano kida po dužini, riječ je o celuloznim vlaknima, odnosno papiru i tako ga i odvajamo.

Svakako ga upotrijebite više nego jednom! Čuvam sve stare ukrasne papire i čekam priliku da ih opet upotrijebim i nekoga iznova obradujem… Nadam se da i vi činite isto!

Ako se ipak odlučite za ukrasni papir, obratite pozornost na ovo

Pri odabiru ukrasnog papira za zamatanje poklona, važno je obratiti pozornost na nekoliko ključnih karakteristika. Prvo, tražite papir koji je recikliran ili proizveden od održivih izvora poput recikliranog papira ili papira dobivenog iz šuma koje se upravljaju na održiv način. Ovo je važno jer smanjuje potrošnju novih sirovina i pomaže u očuvanju šuma. Također, izbjegavajte papire koji su previše tretirani kemikalijama ili imaju složene metalizirane slojeve koji ih čine teškim ili nemogućim za recikliranje. Umjesto toga, tražite papire koji su prekriveni bojama na bazi vode ili koriste prirodne boje kako bi se smanjio ekološki otisak.

Sada kada imate ove smjernice na umu, bit će lakše pronaći ukrasni papir koji odražava vaše vrijednosti održivosti i brige za okoliš, dok istovremeno dodaje poseban dodir vašim poklonima.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG