Pratite nas:

FB TT IG
stabljike blitve blitva

Stabljike blitve ne treba bacati!

U

U nedavno provedenoj anketi među svojom publikom, postavila sam pitanje o tome što rade sa stabljikama blitve nakon što je skuhaju. Rezultati su bili iznenađujući: čak 40 % ispitanika priznalo je da baca stabljike blitve. Treba istaknuti da je riječ o publici koja je inače svjesna važnosti smanjenja otpada i očuvanja okoliša, što čini taj rezultat još iznenađujućim. Ovaj rezultat potiče na razmišljanje o tome kako možemo bolje iskoristiti sve dijelove namirnica i smanjiti količinu otpada koji generiramo u kuhinji.

Stabljike blitve nisu samo jestive već su i bogat izvor vlakana te sadrže aminokiselinu glutamin koja jača imunološki sustav i potiče brže zacjeljivanje tijela nakon ozljeda. Osim toga, prepune su antioksidansa, magnezija, željeza, te vitamina K, A, E i C, kao i folne kiseline. Blitva je povrće koje bi trebalo češće naći na našim tanjurima zbog svoje iznimne hranjive vrijednosti. Važno je istaknuti da nijedan dio blitve ne bi trebalo odbaciti pod izlikom da nije jestiv. Čak i ako su stabljike djelomično osušene ili imaju nekoliko pocrnjelih vrhova, još uvijek ih možemo iskoristiti u pripremi jela.

blitva vezice
blitva varivo u zdjelici

Naravno, većina nas zna osnove kuhanja blitve, ali evo nekoliko dodatnih savjeta koji bi mogli olakšati pripremu. Ako vam ne smeta nešto žilavija tekstura peteljke, nema potrebe da je prethodno kuhate odvojeno od zelenih listova.

Važno je napomenuti, kako bi zadržala što više hranjivih tvari, da ne biste trebali izlijevati vodu u kojoj se blitva kuhala, nego ju pokupiti cjedilom. Ovime ćete osigurati da vaša blitva zadrži maksimalnu nutritivnu vrijednost. Naravno, blitvu možete koristiti i sirovu u salatama ili je dodati u svježe cijeđene sokove kako biste u potpunosti iskoristili njezine blagodati!

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG