Pratite nas:

FB TT IG
ostatci povrća

Napravi svoj povrtni temeljac od ostataka!

P

ovrtni temeljac čest je sastojak veganskih i vegetarijanskih obroka, a može i pojačati okus jelima od mesa. Temeljac se koristi za izdašnija jela, posebno guste juhe, umake i složence jer zajedno sa sastojcima ključa duže vrijeme i pojačava okus.

Preporučujem da temeljac kuhate nakon što ste sakupili dosta ostataka povrća i da koristite najveći mogući lonac da biste smanjili potrošnju plina ili struje. Količina koju sam ja spremila sigurno će potrajati tri mjeseca.
povrtni ostatci u stalenci
povrtni temeljac u kalupu

Ovo može poslužiti kao zamjena za kocku za juhu uz stvaranje minimalnog otpada, a vrlo lako se sprema! No, mnogi se pitaju što zapravo mogu, a što ne mogu iskoristiti? Zaista sve što volite i što vam padne pod ruku. Za tradicionalnije okuse – mrkvu, celer, peršin, luk, a ako se volite igrati, probajte – komorač i kore citrusa i jabuka. Ja sam imala najviše luka, mrkve i peršina, a našao se i korijen cvjetače.

Što bi onda trebalo izbjegavati? Kažu da nije dobro staviti ostatke krumpira ili bundeve jer sadrže puno škroba, no meni to nije smetalo, ali imajte na umu da bi temeljac zbog toga mogao biti gušći nego što ste se nadali.

Kako koristiti temeljac?

Može poslužiti kao zamjena za vodu ili pileći temeljac u bilo kojem jušnom jelu, a ima puno više okusa od vode. Toplo ga preporučujem pri kuhanju juha, variva, raznih umaka i gulaša. Upotrijebite ga kao tekućinu za kuhanje bilo koje žitarice, odličan je i kao osnova za rižoto. Ja sam kuhala ječam u svom temeljcu i ispao je odlično.

Temeljac zamrznite u manje kalupe i čuvajte u zamrzivaču do 6 mjeseci

Od tog se jednog kuhanja zaista dobije pozamašna količina. Odvojite u mililitražu koja vama odgovara i zamrznite te vadite po potrebi. Za tu su namjenu odlični kalupi za led i mafine! Ta mala pakiranja su praktična za dodavanje umaku ili sočnim jelima prilikom podgrijavanja. Ostavite da se potpuno ohladi prije odlaganja u hladnjak ili zamrzavanja! Temeljac možete čuvati do 5 dana u hladnjaku ili od 4 do 6 mjeseci u zamrzivaču.

Proces ili recept, ako ga tako želite nazvati, je zapravo vrlo jednostavan. Ostatke povrća stavite u veliki lonac i prekrijte sve vodom. Nakon što prokuha, dodajte soli, papra i malo ružmarina ili neke druge začine. Smanjite struju/plin i ostatak vremena kuhajte na laganoj vatri. Ja sam svoj kuhala jedan sat i dvadeset minuta, ali može se i kraće kuhati. Dužim kuhanjem temeljac dobiva jači okus, ali potrošite više plina/struje. Ostavljam svakome da izabere što mu najviše odgovara!

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG