Pratite nas:

FB TT IG
božična zvijezda i Marina Matijević 2

Ekološki poklon bez dodatnog otpada

U

vijek, ali za vrijeme blagdana posebno, svjedočimo gomilanju bespotrebnog otpada. Ne želim biti Grinch i donositelj loših vijesti, ali nadam se da ste svjesni kakav utjecaj konzumerizam ima na okoliš. Masovno kupovanje darova jest beskrupulozni konzumerizam koliko god se šutjelo o tome. Ovom vam prilikom želim ukazati na neke darove kojima je cilj širenje veselja sa što manje otpada ili bez ikakvog otpada.

Ono što ja u zadnje vrijeme prakticiram jest poklanjanje novog iskustva! Fizički pokloni mogu donijeti radost, ali ne toliku kao kada vidiš da je tvoj bližnji zaista dobio nešto što nikad prije nije iskusio. Kada poklanjamo iskustva, možemo pomoći u održavanju nekog događaja bez otpada i stvoriti trenutke za pamćenje. Tečajevi joge, kuhanja, slikanja primjerice udaljeni su samo jedno pretraživanje na internetu. Pritom pazite da se održavaju u mjestu u kojem stanuje osoba kojoj to poklanjate.

Ako ste ipak poklonik fizičkih darova, ovim vas putem želim inspirirati na ekološki prihvatljivije odabire te želim da što više vas svjesno odabere predmete koji će na kraju malo ili uopće neće naštetiti našem okolišu. Darovi bez plastike prvi su kriterij, ali trebamo gledati i one koji se mogu ponovno upotrijebiti, reciklirati i kompostirati kako ne bi završili kao duhovi prošlih Božića na odlagalištima. Druga stvar je njihovo zamatanje – i tu se može izbjeći bespotrebna plastika.

 

čaj i cijedilo
jabuke u rinfuzi
Šalice za višekratnu upotrebu

Diljem svijeta svake godine proizvedemo pola trilijuna jednokratnih šalica za kavu. Ako brzo izračunate, to je 70 papirnatih čaša za svaku pojedinu osobu na planetu. Većina papirnatih čaša sadrži oko 5 % plastike koju proizvođači koriste za lijepljenje papira i osiguranje vodonepropusnosti. Zbog plastičnog sadržaja, kompostiranje i recikliranje nije tako jednostavno. Neka istraživanja sugeriraju da se manje od 1 % jednokratnih šalica za kavu reciklira, dok velik dio ostatka završava na odlagalištima. Zbog svega toga, mislim da je višekratna šalica idealan poklon za svakog kavopiju, a i one povremene korisnike koji su uvijek u pokretu.

Cjedilo za čaj

Oko 96 % čaja koji pijemo dolazi u vrećicama. Čak i papirnate vrećice najčešće sadrže polipropilen koji služi da vrećica ostane zatvorena i nakon uranjanja u vrelu vodu. Stoga, većina vrećica za čaj nije 100 % kompostabilna. Postoji rješenje čak i za to – potrebno je malo više volje. Vrećice zamijenite čajem u rinfuzi i poklonite omiljenoj osobi cjedilo za čaj. 

Višekratne vrećice za voće i povrće

Jeste li čuli da će se i one sasvim tanke vrećice na odjelu voća i povrća početi naplaćivati jer se jednostavno previše koriste? Zato je sad pravo vrijeme da vi i osobe vrijedne vaših darova prijeđu na one višekratne. Mogu se koristiti u razne svrhe, a svakim korištenjem u dućanu doprinosimo smanjenju otpada.

Višekratna boca za vodu

Što smo svjesniji utjecaja plastike za jednokratnu upotrebu na okoliš, manje korisitimo boce za jednokratnu upotrebu. Iako ih mnogi koriste više puta, što i sama uvijek savjetujem, ipak bi se boce od PET plastike trebale odbacivati nakon samo jedne upotrebe. Među glavnim prednostima višekratnih boca za vodu je to što možete pridonijeti smanjenju plastičnog otpada. Zbog otpornih svojstava višekratnih boca za vodu, možete ih koristiti nekoliko godina za pohranjivanje tekućina, što vam omogućuje da napravite značajnu razliku u smanjenju otpada. Osobno najviše volim koristiti staklene boce, no metalne se po statistikama najduže koriste.

Sobna biljka

Smatra se da poklanjanjem biljke iskazujete veliko prijateljstvo i naklonost. Predstavljaju puno više od ukrasnih elemenata u domu! Pročišćavaju zrak filtrirajući ugljični dioksid koji izdišemo, a proizvode kisik i šire lijep miris. Još je bolje pokloniti svoju presadnicu, onda je to pravo dijeljenje ljubavi.

Sugerirala bih i da fizički pokloni budu u tvrdom obliku! Znam da je to možda teže odjednom, ali svakom poklonite sitnicu pa vidite kako će osoba reagirati. Od sapuna, šampona, regeneratora do maslaca za tijelo. Izbor je zaista velik. 
 

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG