Pratite nas:

FB TT IG
tvrdi sapun nije higijenski mnogi tvrde. tvrdi sapun treba ostaviti da se osuši
S

vaki put kad spomenem tvrdi sapun kao održivu opciju, primijetila sam da mnogi izražavaju odbojnost. Strah od tvrdog sapuna često proizlazi iz uvjerenja da je prljav, pun bakterija i nehigijenski. Odlučila sam provesti istraživanje jer je poznato da se ne može uvijek vjerovati svemu što pročitate na internetu. I kao što se i očekivalo, istina nije bila baš onako jednostavna kao što su tvrdili kritičari. Ovaj mit, koji je često prisutan u društvu, može nas odvratiti od održivih opcija i sprječavati nas da činimo ekološki prihvatljivije izbore.

„Mislim da to nije baš higijenski… jer ste te sapune uzimali prljavim rukama prije nego što biste ih oprali, a to znači puno bakterija!“

„Ne kupujem krute sapune, samo tekuće. Na krute sapune mi se hvatala prašina i dlake.“

„Glupost. Na tom krutom sapunu je gomila oljuštene kože, bakterija… Bolje ga je baciti i kupiti tekući sapun od litre.“

crni tvrdi sapun nakon upotrebe na podlošku za sušenje
Mikrobiom kože: Sapun kao neizbježna poveznica

Sigurno je da se na vašem komadu sapuna nalaze poneke bakterije. Procjenjuje se da je oko polovine stanica u ljudskom tijelu bakterijskog podrijetla, a mnoge od tih bakterija žive na vašoj koži, sudjelujući u stvaranju mikrobioma kože. Uz bakterije, tu su i drugi mikroorganizmi, poput gljivica, koji čine ovaj složeni sustav. Mikrobiom vaše kože ima ključnu ulogu u vašem imunološkom sustavu jer vam pomaže obraniti se od invazivnih patogena. Stoga nije problem što se mikroorganizmi s vaše kože prenose na sapun, s obzirom na to da se opet nanose na kožu. Općenito, tvrdi sapun čisti tako da fizički uklanja prljavštinu i mikroorganizme, prema informacijama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Antibakterijski sapuni nisu nužno bolji

Aktivne tvari u tvrdom sapunu, poznate kao surfaktanti, djeluju tako da uklanjaju mikroorganizme i prljavštinu čim dodate vodu. Trljanje tvrdog sapuna dok se ne stvori pjena dodatno uklanja nečistoće. Ako vaš tvrdi sapun ima oznaku antibakterijskog, također sadrži kemijske agense za ubijanje mikroorganizama. Međutim, nije nužno imati antibakterijski sapun jer prema CDC-u nema dodatnih zdravstvenih prednosti. Običan sapun sam po sebi vrlo je učinkovit u uklanjanju bakterija. Naravno, postoje iznimke kada se možete zaraziti, poput otvorenih rana na ruci. Međutim, složit ćemo se da u takvim slučajevima, ne postoji problem sa sapunom.

Kruti sapun je dobro držati na suhom nakon upotrebe

Jedan od njemačkih znanstvenika, Ernst Tabori, ističe da sapun ne stvara povoljno okruženje za rast bakterija. Iako patogeni ne umiru odmah, također ni ne preživljavaju dugo. Stoga, čvrsti sapun nije manje higijenski od tekućeg sapuna. Mikroorganizmi se ne mogu zadržavati na sapunu, no mogu se akumulirati na mehanizmu pumpice. Stoga, sami razmislite što je higijenski prihvatljivije. No, svakako nastojte održavati tvrdi sapun suhim između upotreba. Ako već niste, razmislite o korištenju držača za sapun s otvorima za odvod vode i pokušajte ga držati dalje od direktnog prskanja vode.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG