Pratite nas:

FB TT IG

Slijedite ove korake i izaberite kvalitetnu bocu za vodu!

S

igurno ste se često zapitali: koja je boca najbolja za mene? I sama primam mnogo pitanja o tome. No, jeste li svjesni koliko je zapravo važno odabrati pravu bocu za vodu? Ova odluka ne utječe samo na temperaturu pića, već i na kvalitetu i sigurnost vašeg napitka. Dok osobno preferiram staklene boce zbog ekološke prirode i najčišćeg okusa vode, moram priznati da je termosica od nehrđajućeg čelika zaista najizdržljivija opcija. Staklene boce mogu pružiti jedinstvenu estetiku, ali termosice izrađene od izdržljivih materijala pružaju nam dugoročno jamstvo zadržavanja temperature i kvalitete napitka. U ovom članku istražujemo ključne čimbenike koje treba uzeti u obzir prilikom odabira termosice te donosimo važno upozorenje o korištenju PET boca više od jednom.

Izbjegavanje višekratne upotrebe PET boca: Zašto je važno?

PET (polietilen tereftalat) plastika je jedna od najčešće korištenih vrsta plastike, a upravo je ona često odabrana za proizvodnju boca za napitke. Njezine karakteristike, kao što su prozirnost i izdržljivost pod visokim tlakom, čine je popularnim izborom.

Međutim, postoji ključna napomena kada je u pitanju korištenje PET boca: preporučuje se koristiti ih samo jednom!

Iako se PET plastika može činiti izdržljivom, višekratna uporaba tih boca povećava rizik od bakterijske kontaminacije. Površine plastike mogu se habati i oštećivati tijekom ponovne uporabe, čime se otvaraju mikroskopske pukotine u kojima se bakterije mogu zadržavati i razmnožavati. Ovo je posebno rizično ako se u PET boci često drže napici poput mlijeka, voćnih sokova ili proteinskih napitaka, gdje su uvjeti za razvoj bakterija optimalni.

Srećom, u Hrvatskoj postoji sustav povratne naknade za PET boce, gdje se velika količina ove plastike skuplja i reciklira za proizvodnju novih boca, no ipak je najbolje potpuno izbjeći ovakav tip otpada.

termosica u autu žene u rozoj košulji

Koju onda termosicu odabrati?

Možete odabrati termosicu prema vašim prioritetima, ali osigurajte da je zdravlje vaše obitelji i vas na vrhu tih prioriteta, budući da svakodnevna uporaba loše kvalitete termosica može naštetiti vašem zdravlju!

Dobro ju pregledajte!

Prvi korak je provjeriti od čega je termosica napravljena. Kvalitetne termosice su obično izrađene od nehrđajućeg čelika. Izbjegavajte napravljene od jeftinih materijala jer unutra ćete ponekad stavljati i vrlo vruće napitke! Ako osjetite neugodan miris, to znači da su komponente loše kvalitete i ne biste to trebali kupiti.

Ne bi trebala biti previše lagana…

Prelagana termosica nije dobro izrađena i možda neće održavati temperaturu vašeg napitka više od sat ili dva. Također, morate provjeriti čvrstoću čepa i osigurati sigurnost gume na vrhu unutar termosa, koja bi trebala biti napravljena od najkvalitetnijeg silikona. Ako je to od lošeg materijala, može doći do topljenja. Također, kapljice mogu upasti u vakuum između unutarnjeg i vanjskog zida, što dovodi do nakupljanja bakterija unutar boce i uzrokuje neugodne mirise. Te bakterije mogu doći do vašeg napitka i naštetiti vašem zdravlju.

Provjerite izolaciju!

Do ovog podatka nije lako doći, pogotovo ako ste laik za materijale, nije uvijek navedeno ni transparentno, no zaista je ključno. Pobrinite se da termosica ima dvostruke stijenke ili vakuumsku izolaciju. Također, ako ima plastične dijelove, provjerite jesu li oni sigurni za uporabu s toplim tekućinama i hranom. Sve termosice koje se stavljaju na tržište su ispitane, ali mislim da ćemo tek za nekoliko desetljeća doznati koliko je plastika zapravo loša za naš organizam.

Pronašla sam na našem tržištu  termosice koje se ističu iznimnom transparentnošću kad je riječ o informacijama o korištenim materijalima i kvaliteti. Važno je napomenuti da ove informacije nisu sponzorirane te su rezultat osobnog istraživanja kako bih vam pružila nepristrane preporuke.
termosica iz koje se toči topla kava

Equa

Termosica izrađena od nehrđajućeg čelika s dvostrukom vakumskom izolacijom, održava vodu hladnom do 24 sata ili vrućom do 12 sati. S nizom značajki kao što su dvostruka vakumska izolacija, nedostatak BPA spojeva, 100 % nepropusnost, izdržljiv materijal od nehrđajućeg čelika te elegantan dizajn, ova boca nosi spoj izvanredne funkcionalnosti i estetike.

Njegujući ekološku svijest, boca dolazi u pakiranju koje podržava održivost – kutija za slanje je izrađena od potpuno reciklabilnog kartona, a boje korištene za otisak detalja na kutiji su ekološki prihvatljive.

Mizu

Izrađena je od kvalitetnog nehrđajućeg čelika s dvostrukom stijenkom. Uz sposobnost održavanja topline pića više od 12 sati i hladnoće više od 18 sati, ova termosica pruža dugotrajnu funkcionalnost koja će udovoljiti vašim potrebama. Materijal je 18/8 nehrđajući čelik (18 % kroma i 8 % nikla) i poklopac od istog  materijala, a dodatna prednost je što je termosica 100 % bez kemikalija BPA.

QUECHUA

Upotrebljena je dvostruka stijenka od nehrđajućeg čelika s vakuumom između, čime su spriječene promjene topline uzrokovane kondukcijom ili konvekcijom. Kako bi se dodatno spriječile izmjene toplinskog zračenja, vanjski dio unutarnje stijenke prekriven je tankim slojem bakra. Svi njihovi proizvodi i materijali usklađeni su s važećim normama o kontaktu s hranom te ne sadrže bisfenol A (BPA) u skladu s trenutnim francuskim propisima. Za sigurnost hrane, boca je od nehrđajućeg čelika 18/8, dok je čep izrađen od polipropilena koji je otporan na udarce i toplinu.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG