Pratite nas:

FB TT IG
hrana u bpa ambalaži
B

isfenol A, poznat i kao BPA, je organska kemikalija koja se uglavnom koristi za proizvodnju plastike kao što su polikarbonati i epoksidne smole. Bisfenol A je sve češći u proizvodnji širokog spektra industrijskih proizvoda od 1950-ih do danas. Glavni razlog za korištenje kemikalije BPA je taj što povećava izdržljivost, otporan je na toplinu, a ima i druge karakteristike plastičnih proizvoda. Ta su svojstva ključna za korištenje u širokom rasponu plastičnih proizvoda. Plastika i premazi na bazi bisfenola A uobičajeni su materijali koji se koriste za proizvodnju proizvoda kao što su: materijali koji dolaze u dodir s hranom, igračke, leće za oči, medicinska oprema i sl.

Od kasnih 1990-ih, brojna znanstvena istraživanja ukazuju na različite nuspojave kemikalije BPA – uglavnom zbog poremećaja u ljudskom hormonskom sustavu. Ove nuspojave, primjerice, mogu dovesti do sporog razvoja i oštećenja funkcionalnosti mozga i reproduktivnih organa dojenčadi te utjecati na plodnost.

oznaka bpa free
zena drzi ruke na leđima
Bisfenol A ograničen je s nekoliko propisa i direktiva EU-a.

Specifična ograničenja težine ili ograničenja koncentracije BPA variraju ovisno o proizvodima i njihovoj namjeni. Točnije, BPA se suočava sa strožim ograničenjima u materijalima koji dolaze u dodir s hranom, posebno kada je namijenjen djeci mlađoj od tri godine. Osim toga, neke zemlje EU-a razvile su vlastite nacionalne propise vezane uz ograničenja koncentracije kemikalije BPA.

Na primjer, Francuska zabranjuje upotrebu bisfenola A u ambalaži za hranu namijenjenu potrošačima svih dobnih skupina. Ostale zemlje članice EU-a, poput Švedske, Danske ili Belgije, zabranjuju BPA samo u određenim materijalima koji dolaze u dodir s hranom namijenjenim maloj djeci.

Plastika koja se koristi za proizvodnju materijala koji dolaze u dodir s hranom i druge plastike mogu sadržavati prekomjerne količine bisfenola A. Neki proizvođači izvan Europske unije jednostavno nemaju podatke koji potvrđuju sadrže li materijali bisfenol A ili ne. Stoga je bitno procijeniti postojeću evidenciju dobavljača o usklađenosti – u smislu izvješća o ispitivanju bisfenola A izdanih za prethodne proizvodne serije.

Nadamo se da će budućnost donijeti strukturiraniju kontrolu kemikalije BPA na svim krajevima svijeta!

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG