Pratite nas:

FB TT IG
crveni vlak uz rijeku prijevoz koji je bolji za okoliš

Znate li koji je najučinkovitiji način prijevoza?

U

svijetu u kojem je prijevoz mnogo brži, lakši i dostupniji nego ikada prije otvaraju se beskrajne mogućnosti da se vidi i proputuje svaki kutak. Međutim, samo u posljednjih pedeset godina ledenjaci diljem svijeta izgubili su preko 9 trilijuna tona leda; stopa atmosferskog ugljičnog dioksida raste više od 250 puta brže nego iz prirodnih izvora nakon posljednjeg ledenog doba; i od industrijske revolucije, oceani su apsorbirali toliko ugljičnog dioksida da su do sada pretrpjeli povećanje kiselosti od 30 %. Upravo 27 % od ukupne emisije stakleničkih plinova u Republici Hrvatskoj otpada na promet i te su emisije nažalost u stalnom porastu.

Zrakoplovi su najveći zagađivači

Zrakoplovstvo je najbrže rastući izvor stakleničkih plinova u svijetu, a ipak je manje od 20 % svjetske populacije letjelo. Kada bi predstavljalo državu, zrakoplovstvo bi bilo sedmi najveći emiter CO² u svijetu, a samostalno predstavlja 12 % svih emisija iz prometa. Zbog ovih se statistika ubraja u ekološki najštetniji način prijevoza.

U najnovijoj službenoj statistici Ministarstva prometa Ujedinjenog Kraljevstva objavljenoj u listopadu 2021. otkriveno je da je emisija stakleničkih plinova za jednog putnika koji putuje zrakoplovom od Glasgowa do Londona u prosjeku iznosila 155 kg CO². Za usporedbu, jedan putnik koji je putovao autobusom proizveo je samo 21 kg CO².

zagađenje od auta
avion koji leti
Konvencionalni automobili odgovorni su za 12 % svih emisija stakleničkih plinova u Europi.

Međutim, u 2020. prodaja električnih automobila više se nego utrostručila, dosegnuvši 10,5 % diljem Europe. Možda još ne postoji savršeno rješenje i važno je razmotriti sve činjenice prije nego što prihvatimo da su električni automobili bolji za okoliš od konvencionalnih, no brzina kojom tehnologija napreduje prema održivijoj budućnosti je ohrabrujuća.

Što se tiče brzine, učinkovitosti i ekološke prihvatljivosti, vlakovi su generalno najbolji prijevoz – ali ne i u Hrvatskoj. Vlakovi su jedan od energetski najučinkovitijih načina prijevoza i dok prevoze 8 % svjetskih putnika i 7 % globalnog teretnog prometa, predstavljaju samo 2 % transportne energije.

Kao i kod elektrifikacije automobila, elektrifikacija vlakova također ima svoje prednosti i štete za okoliš. Međutim, oni su u stanju prevesti veliki broj putnika i učinkovito pokriti velike udaljenosti. Osim ekoloških prednosti, putovanje željeznicom može biti jeftinije, fleksibilnije i ugodnije.

Prema statistikama u Velikoj Britaniji, u posljednjih 29 godina autobusi su emitirali najnižu stopu dušikova oksida od bilo kojeg drugog načina prijevoza. Unatoč tome što nisu uvijek najbrže prijevozno sredstvo, autobusi mogu primiti velik broj putnika i proizvesti najnižu stopu neizravnih i drugu najnižu stopu izravnih emisija od svih ostalih vozila.

Bicikliranje i hodanje najodrživiji su načini prijevoza!

Ne samo da nemaju emisije ugljika, već su i ugodni i dobri za vas! Naravno, neće uvijek biti moguće ići biciklom ili pješačiti kamo god trebate, ali ako imate izbor između 15 minuta vožnje autobusom ili 25 minuta vožnje biciklom i vi i okoliš biste imali koristi od potonjeg.

Osim što su ekološki prihvatljivi, hodanje i vožnja biciklom mogu biti društveni, opuštajući i fantastičan način za otkrivanje novih mjesta! Također su najbolji i najjeftiniji način za istraživanje novog grada!

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG