Pratite nas:

FB TT IG
leća varivo u loncu

Kako su povezane klimatske promjene s hranom?

G

lobalna prehrambena industrija zahtijeva izuzetno visoke količine energije za uzgoj, transport, skladištenje, pripremu i posluživanje hrane. To dovodi do značajnih emisija stakleničkih plinova, a u tom procesu često se degradiraju i uništavaju tla, rijeke, oceani, šume i još mnogo toga. Neke namirnice imaju veći utjecaj na okoliš, a druge manji. Brojni čimbenici čine ekološki utjecaj, a ako se promatra holistički, moguće je razviti prehranu koja je ekološki prihvatljivija.

Od svih vrsta hrane, meso ima najveći utjecaj na okoliš. Svakodnevno konzumiranje mesa ne može biti održivo. Naravno, postoje razlike između uzgoja jedne američke korporacije i našeg malog OPG-a i naš mali OPG ima daleko niži ugljični otisak. U svemu je važna umjerenost!

košara sa povrćem i voćem
dagnje

Gotovo sva hrana dolazi s nekom vrstom upozorenja, ali postoje jasni izbori koji će vašu prehranu učiniti ekološki prihvatljivijom. Evo nekih od najodrživijih namirnica koje možete dodati svojoj prehrani:

Leća

Leća je skromna „superhrana”. Pripada obitelji mahunarki i velik je izvor vlakana, proteina i raznih hranjivih tvari. Ima vrlo nizak ugljični otisak, čak 43 puta manji od govedine, i zahtijeva malo vode za rast. Također čisti i jača tlo i time olakšava uzgoj drugih usjeva, a i izuzetno je jeftina!

Grah

Grah je također dio obitelji mahunarki i dolazi u mnogim bojama i veličinama. Ima izuzetno nizak otisak ugljika i vode, a sadrži vlakna, proteine i hranjive tvari – usto je ukusan, održiv i hranjiv.

Smokve

Smokve pripadaju redu ružolikih biljaka i neke su od najotpornijih biljaka na Zemlji. Na cijelom planetu postoji više od 750 vrsta smokava i mnoge od njih djeluju kao osnovne namirnice u brojnim ekosustavima – njihov cjelogodišnji prinos predstavlja važan izvor hrane za brojne životinje. Također su jako hranjive i mogu se jesti na razne načine.

Dagnje

Većina dagnji se uzgaja i bere na dugim užadima obješenima u mora i oceane. Dok rastu uz užad, hrane se onim što se nalazi u vodi. U tom procesu filtriraju i čiste vodu te izvlače ugljik kako bi napravili svoje školjke. Kumulativno imaju mali utjecaj na okoliš. Dagnje su također izvrstan izvor životinjskih proteina i ukusne su!

Lokalne i sezonske ribe

Najveći problem s kojim se suočava svjetska zaliha ribe nisu klimatske promjene, već prekomjeran ribolov! Ako želite podržati zdravo ribarstvo koje može održati sklad u morima, kupujte od prodavača koji mogu jasno opisati podrijetlo ribe. I ako je moguće, kupujte ribu izravno od ljudi koji su je ulovili i u doba kad joj je sezona!

Lokalno, organsko i sezonsko voće i povrće

Birajte lokalno i sezonsko voće i povrće kojem lako možete odrediti podrijetlo! Odabir hrane lokalnog podrijetla veliki je dio rješenja za smanjenje ugljika jer eliminira tisuće kilometara koje neka hrana prijeđe prije nego što završi na vašem tanjuru.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG