Pratite nas:

FB TT IG
menstrualna čašica u zdjelici 2
S

ve češće nailazimo na pojam menstrualne čašice. To je fleksibilna posudica od medicinskog silikona koja se umeće u rodnicu za vrijeme menstruacije kako bi skupljala menstrualnu krv. Može se držati bez mijenjanja i do 12 sati, ali to naravno ovisi o intenzitetu krvarenja i vrsti čašice koju koristite. Odabir prave čašice ovisi o više različitih faktora kao što su: visina cerviksa, tjelesna aktivnost, intenzitet krvarenja, osjetljivost mjehura i porođaj. Prema raznim kombinacijama karakteristika postoje čašice koje se razlikuju po obliku, tvrdoći, veličini i zapremini.

Čašica se prije prvog umetanja treba prokuhati kako bi se uklonile bakterije, a nakon toga je čašicu potrebno samo isprati vodom između pražnjenja i umetanja. Čašica se lakše umeće pomoću različitih načina savijanja.

menstruacija
menstrualna čašica

Ono što je bitno napomenuti kod čašica je vakuum koji se stvara kako bi mogla idealno pristajati uz stijenke i na taj način ne dolazi do curenja. Neke žene se nikad ne snađu s time pa su pronašle alternativu u menstrualnom disku. Razlika je u tome što čašica sjedi u vagini ispod vrata maternice i pruža se u kanal, dok se disk s druge strane, uklapa u vaginalni forniks gdje se vaginalni kanal susreće s grlićem maternice. Menstrualni disk ne uzima mjesta vaginalnom kanalu što ga čini idealnom opcijom za seks tijekom menstruacije. Ono što mu može biti minus je to što je „neuredniji” od čašice, odnosno, vrlo teško ga možete izvući bez prolijevanja budući da ne stoji u uspravnom položaju kao čašica pa se to preporuča obaviti pod tušem.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG