Pratite nas:

FB TT IG
ruka sa poliesterskim džemperom 2

Poliester i njegov utjecaj na okoliš!

P

oliester je kategorija umjetnog polimera ili plastike. Iako postoji mnogo vrsta poliestera, taj se izraz obično koristi za polietilen tereftalat ili PET. Poliester se smatra jednom od najpopularnijih sintetičkih tkanina, a prema različitim procjenama, poliesterska vlakna čine gotovo 60 % tržišta tekstila. Glavna je proizvodnja tkanina i pletiva koji se koriste u košuljama, hlačama, plahtama, zavjesama, namještaju i presvlakama. U odjeći, poliesterska tkanina ima neke prednosti poput veće trajnosti, zadržavanja boje i otpornosti na habanje. Iz tih se razloga u proizvodnji odjeće vrlo često miješaju poliesterska i prirodna vlakna.

Međutim, njegova uporaba ima utjecaj na okoliš, počevši od proizvodnje pa do odlaganja. U proizvodnji poliestera emitiraju se hlapljivi organski spojevi i otpadne vode koje sadrže antimon. A prilikom uporabe i odlaganja generira se mikroplastika koja je vrlo štetna za ljude i životinje. Poliester nije biorazgradiv i može proći i do 400 godina dok se ne razgradi u prirodi!

konci u tvornici
poliester u različitim bojama

U nedavnoj studiji znanstvenici su otkrili da, samo klasičnim pranjem, poliesterska odjeća može otpustiti do 1900 mikrovlakana ‒ a taj otpad zajedno s vodom koja se koristi u pranju odlazi do vodenih ekosustava. Ako usporedite pamuk i poliester, pamuk ćete smatrati ekološki prihvatljivijim izborom zbog svoje biorazgradljivosti. Međutim ni tu nije sve crno i bijelo jer emisije ugljika u proizvodnji pamuka iznose oko 220 milijuna tona godišnje. Prilikom uzgoja običnog pamuka koristi se znatna količina sintetičkih gnojiva koja ispuštaju dušikov oksid u atmosferu. Druge neodržive prakse su krčenje šuma, upotreba velike količine vode i pesticida te osiromašenje tla na kojem uspijeva.

Bio to pamuk ili poliester, procjenjuje se da će se oko dvije trećine ugljičnog otiska stvorenog tijekom proizvodnje odjevnog predmeta i dalje emitirati nakon njegove prodaje. Od 20 % do 50 % ekološkog otiska odjeće rezultat je transporta, distribucije i odlaganja materijala.

Što ti možeš učiniti?

• nosi odjeću koju već posjeduješ

• popravljaj i prekrajaj

• razmjenjuj s prijateljima

• posuđuj za posebne prilike

• kupuj rabljenu odjeću

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG