Pratite nas:

FB TT IG
list eukaliptusa na zdjeli

Višekratne blazinice i njihove blagodati

N

eka istraživanja pokazuju kako su jednokratne pamučne blazinice, kao i vlažne maramice, jedan od najvećih zagađivača okoliša te vodenih ekosustava. Za proizvodnju jednog kilograma jednokratnih pamučnih blazinica potrebno je čak 20.000 litara vode. Ove poražavajuće brojke jasno pokazuju štetnu stranu za koju većina ne zna, ali izravno ili neizravno sudjeluje u onečišćavanju. Ako želite dati svoj mali obol, probajte višekratne blazinice. Ljudi se danas sve češće okreću prirodnoj kozmetici pa tome uz bok ide i korištenje ovakvih, višekratnih i održivih proizvoda napravljenih od prirodnih materijala – najčešće su to pamuk i bambus.

čišćenje lica s blazinicama
list eukaliptusa i zdjela

Koriste se potpuno jednako kao i jednokratne, osim što ih nakon korištenja možemo oprati ručno. No, prikladne su i za perilicu na temperaturama od 40 do 60 stupnjeva.

Ako uočite tvrdokorne mrlje, prije pranja ih namočite u vodu te stavite u vrećicu za pranje rublja. Na taj ćete način osigurati da se mrlje s pamuka lakše otklone. Izbjegavajte korištenje omekšivača i izbjeljivača. Kada ih operete, jednostavno ih osušite na suncu kako biste održali prirodnu boju blazinica. 

Procjenjuje se da bi takvim načinom održavanja trebale izdržati od 500 do 1000 pranja. Zamjenjuju na tisuće jednokratnih vlažnih maramica! Višekratne blazinice vrlo je lagano nabaviti, sada ih možete pronaći u svakoj drogeriji, a ako želite podržati male i lokalne proizvođače, potražite ih putem društvenih mreža. Cijena im se kreće od 4 do 8 kuna po komadu, ovisi o materijalu od kojeg su izrađene.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG