Pratite nas:

FB TT IG
ekološki proizvodi za pranje posuđa

Ovo su najbolje ekološke zamjene za spužve i krpe za pranje posuđa

Č

esto se na tržištu susrećemo s proizvodima za pranje posuđa označenima kao "eko" ili "prirodni", no važno je čitati deklaracije jer takvi proizvodi nerijetko sadrže recikliranu plastiku. Pranjem takvih spužvi i krpa, mikroplastika se oslobađa u vodu, čime se dodatno zagađuje okoliš. Stoga, treba biti posebno oprezan i informiran pri kupnji ovakvih proizvoda.

Najbolja i najekološkija rješenja za pranje posuđa uključuju spužve i krpe izrađene od prirodnih materijala poput lufe, celuloze, kokosovih i sisal vlakana. Ovi materijali su ne samo izuzetno učinkoviti u čišćenju, već su i potpuno biorazgradivi, što znači da se mogu kompostirati i sigurno odlagati u biootpad, čime znatno smanjuju naš ekološki otisak. Dodatno sam obradila ovu temu na našem Instagram profilu gdje sam posvetila poseban highlights pod nazivom “spužve“.

Preporuke koje slijede nisu dio plaćene promocije, već su rezultat vlastitog istraživanja i želje da s vama podijelim najbolja rješenja za održivije kućanstvo.

ekološki proizvodi za pranje posuđa
pamučna krpa za suđe

Održivije zamjene za spužvaste krpe

Rekord eko spužvaste krpe u roli

Moj osobni favorit među ekološkim proizvodima za pranje posuđa su spužvaste krpe u roli koje proizvodi hrvatska tvrtka Rekord-tim iz Oriovca. Izrađene od prirodnih i obnovljivih sirovina, ove krpe su mekane, ugodne za korištenje i iznimno upijajuće. Ne sadrže fungicidne omekšivače. Jedna rola sadrži 12 perforiranih krpa  koje mogu upiti tekućinu do 16 puta veću od vlastite težine, što zamjenjuje do 18 rola uobičajenih papirnih kuhinjskih ručnika.

Korištenje je jednostavno: namočite i ocijedite krpu prije i nakon svake upotrebe. Mogu se prati na temperaturama do 60°C i višekratno koristiti. Sirovinski sastav je 70% celuloznih vlakana i 30% nebijeljenog pamuka, a dimenzije  su 24 cm x 3 m. Možete ih pronaći u gotovo svim većim trgovinama, jedini nedostatak je plastična ambalaža.

Splendid Nature spužvaste krpe

Prije nego što sam otkrila hrvatsku proizvodnju, koristila sam ove krpe koje možete pronaći u SPAR i INTERSPAR trgovinama. Ove spužvaste krpe su iznimno upijajuće, dugotrajne i otporne na trganje, te ne ostavljaju dlačice. Biorazgradive su i idealne za svakodnevno čišćenje u kućanstvu, koriste se u kuhinji, kupaonici, na radnim površinama i drugdje gdje je potrebno održavati čistoću. Izrađene su od 30% pamuka i 70% drvene celuloze, što ih čini ekološki prihvatljivim izborom. Dimenzije krpa su 17×20 cm.

Za upotrebu, namočite suhu  krpu prije korištenja. Nakon uporabe, preporučuje se dobro isprati i ocijediti ju radi duže trajnosti i higijene. Može se koristiti s vodom, sapunom i raznim kućnim sredstvima za čišćenje. Krpe se mogu prati u perilici rublja i posuđa na temperaturama do 90°C, čime se osigurava njihova dugotrajna upotreba i visoki standardi čistoće.

Fotografija preuzeta sa stranice u vlasništvu Rekord-tim d.o.o.

Održivije zamjene za spužve

Bioluffa prirodna spužva

Jedan od mojih omiljenih izbora za održivo pranje posuđa je lufa spužva. Lufa je izvrsna zamjena za plastične spužve koje se obično koriste za pranje posuđa, ali također je sjajna za piling tijela. Može trajati mjesecima, a kada se istroši, može se odlagati na kompost ili u kante za biootpad jer je potpuno razgradiva. Preporučujem kupnju lufe od malih lokalnih proizvođača poput BioLuffa, iako je dostupna i u mnogim trgovinama. Ako imate mogućnosti, možete čak i sami uzgajati lufu, počevši s kupnjom sjemena.

Tea Natura spužva za pranje suđa € 3,69

Na stranicama ecosplendo.hr možete pronaći dugotrajnu i potpuno kompostabilnu spužvu za pranje posuđa. Ova dvostrana spužva učinkovito čisti posuđe bez ikakve plastike. Spužvasta strana izrađena je od celuloze, nježna je i dobro upija tekućinu, dok je strana za ribanje napravljena od lufe i idealna je za uklanjanje tvrdokornih naslaga.

Fotografija preuzeta s Facebook stranice Bioluffa

Proizvodi za skidanje tvrdokornih mrlja

Spužva za ribanje od kokosovih vlakana € 3,09

Na stranicama ecosplendo.hr također možete pronaći ovaj koristan i održiv proizvod – ručno rađenu spužvicu za ribanje izrađenu od osušenih kokosovih vlakana, zbog čega je potpuno biorazgradiva. Zahvaljujući svojoj robusnoj strukturi, ova spužvica pouzdano uklanja prljavštinu s pribora za jelo, posuđa, lonaca i tava. Izuzetno je izdržljiva te se lako može kompostirati nakon što ju više ne koristite. Također, važno je napomenuti da je spužvica bez palminog ulja, veganski proizvod, izrađena ručno te nosi fairtrade certifikat. Nakon svake upotrebe, preporučuje se dobro isprati spužvicu i ostaviti je da se potpuno osuši.

Tea Natura četka za pranje posuđa € 4,29

Četka za suđe izrađena je od bukovog drveta i čekinja sisala, idealna za učinkovito čišćenje posuđa i trajnu zamjenu sintetičkih plastičnih spužvi. Ergonomska ručka pruža udobnost i siguran hvat, dok čekinje od sisala otporno uklanjaju čak i tvrdokornu prljavštinu bez ostavljanja ogrebotina. Takvu četku možete pronaći na spomenutoj stranici. Također, slične proizvode vjerojatno možete pronaći i u bolje opremljenim dućanima, samo obratite pažnju na materijale od kojih su izrađeni.

 
Imajte na umu da je pranje posuđa u perilici često održivije od ručnog pranja. Perilice posuđa brže zagriju vodu i tako smanjuju potrošnju energije u usporedbi s otvaranjem slavine i čekanjem tople vode. To može značajno smanjiti emisiju stakleničkih plinova, posebno ako koristite ekološki ciklus i ne ispirate posuđe unaprijed, već punu perilicu pokrećete samo jednom dnevno.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG