Pratite nas:

FB TT IG
Staklene boce raznih boja za reciklažu

Znate li zašto je staklo gotovo idealan materijal?

R

ecikliranje stakla je proces ponovnog korištenja staklenih proizvoda nakon što su već korišteni. Staklo je izuzetno prikladan materijal za recikliranje jer se može reciklirati bezbroj puta bez gubitka kvalitete ili čistoće. Ali, kao i uvijek, ponovno korištenje staklenih boca i posuda je poželjnije od recikliranja!

Recikliranjem stakla štedimo resurse

Svake godine u kontejnerima diljem Europe završi 74% staklenih boca, odnosno oko 30 milijardi boca koje se ponovno pretvore u novu, vrijednu staklenu ambalažu. Recikliranjem stakla troši se manje energije od njegove proizvodnje. Svaka tona stakla iskorištena za reciklažu sačuva oko 315 kg ispuštenog ugljičnog dioksida.

Ako imate razbijeno staklo, obavezno donesite i stakleni krš na reciklažu!

Za taljenje staklenog krša potrebno je manje energije nego za taljenje primarnih sirovina. Na 10% posto staklenog krša potrošnja energije smanji se 3%, a emisija ugljičnog dioksida do 7%. Zahvaljujući recikliranju staklenog krša i tehnološkim inovacijama, europska ambalažna industrija u posljednjih je 25 godina smanjila emisije CO2 i opterećenje okoliša otpadom 70%.

Postupak recikliranja stakla uključuje sljedeće korake:

  • Skupljanje: staklo se skuplja i odvozi do centara za recikliranje.
  • Sortiranje: staklo se sortira prema boji jer se različite boje ne mogu miješati.
  • Mljevenje: staklo se drobi u male čestice i stvara se stakleni otpad.
  • Fuzija: stakleni otpad se stavlja u peći i zagrijava na visokoj temperaturi kako bi se rastopio i stvorio novi stakleni proizvod.
Staklo raznih boja na hrpi spremnoj za reciklažu
Ponovo upotrijebljene prozirne staklenke u kojima su namirnice - riža, slanutak, proso

Ako ikako možete, svoje staklenke iskoristite ponovo jer je to uvijek najodrživije!

Proizvodnja stakla je najveći proizvođač emisija ugljika zbog količine energije koja je potrebna za njegovu proizvodnju, ali ako ponovno upotrebljavate staklene boce, njihov je rok trajanja mnogo dulji od ostalih materijala pa se smatra održivijim.

@ja.bolji.gradjanin Nek se joooš jedna staklenka nađe u kolekciji! Na ovaj trend vlak sam se morala ukrcati🤭😅 #kuhanje #kuhinja #jaboljigradjanin #tegla #kuća ♬ original sound - Greenline Designs

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG