Pratite nas:

FB TT IG
odjeća u staroj kutiji održivi ormar 2

Pet koraka do održivijeg ormara

K

ada razmišljamo o tome kako svoj ormar učiniti održivijim, većina pomisli na kupnju nove odjeće od prirodnih materijala i iz održivih izvora. No, modna industrija drugi je najveći industrijski zagađivač, odmah nakon industrije prerade nafte. Brza moda tj. jeftina odjeća koja se brzo proizvodi zbog trendova koji se stalno mijenjaju, može imati posebno štetne učinke na okoliš. U nastojanju da smanjite svoj ugljični otisak, pokušajte slijediti neke od navedenih savjeta – nije teško, a osjećat ćete se zadovoljnije jer će organiziranje ormara pridonijeti dobrom osjećaju, zar ne?

Brza moda tj. jeftina odjeća koja se brzo proizvodi zbog trendova koji se stalno mijenjaju može imati posebno štetne učinke na okoliš.

Nosite odjeću koju već imate!

Ako želite održiviji ormar, to ne znači da bacite sav poliester koji ste kupili u nedostatku boljih informacija – nosite ono što imate i što je u dobrom stanju. Izdvojite komade koje posebno volite i cijenite i potrudite se da ti komadi imaju adekvatnu njegu. Proučite upute na etiketi i pobrinite se da vam traju duže.

Popravljajte i prekrajajte!

Mala oštećenja nije teško popraviti, a okoliš i novčanik će biti zahvalni. Znamo da biti kreativan i prekrajati stare komade nije za svakoga, ali može biti zabavan izazov. Dugmad u trenu mijenja izgled pa probajte ušiti nešto unikatno i svojoj staroj odjeći udahnuti novi život.

Razmjenjujte odjeću s prijateljima!

Sigurno postoji komad odjeće u ormaru koji više ne nosite, a prijateljica, poznanica ili rođakinja bi ga rado imale. Jednom, ili nekoliko puta godišnje odvojite odjeću koje se želite riješiti, a prije odnošenja na reciklažu, svakako je ponudite bližnjima. Možda to postane ustaljena praksa pa će svatko imati nove rabljene komade u svom ormaru nekoliko puta godišnje. 

roba na vješalici 2
roba na vješalici

Posuđujte za posebne prilike!

Svi u ormaru imamo onaj jedan komad odjeće koji smo obukli samo jednom i jednostavno nema nove prilike za ponovno nošenje. Ako u skoroj budućnosti imate neku poseban događaj koji zahtijeva nošenje svečanije odjeće, razmislite o posuđivanju. Dogovorite se s prijateljima ili poznanicima ili potražite online trgovine koje nude takve usluge po razumnim cijenama.

Kupujte rabljenu i vintage odjeću!

Ako ste iscrpili sve moguće razmjene, posudbe i prekrajanja, krenite u potragu za unikatnim rabljenim i vintage komadima. Odjeću kupljenu na ovaj način spašavate od deponija i možete biti sigurni da se nitko drugi neće pojaviti u istoj odjeći na nekom događanju. Također je važno naglasiti da je vintage odjeća stvorena da traje dugo!

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG