Pratite nas:

FB TT IG
konoplja list na platnu

Čudesni materijal ključan za borbu protiv klimatskih promjena!

T

im znanstvenika iz Hudson Carbona, znanstvenog centra u New Yorku koji detaljno proučava skladištenje ugljika, tvrdi da bi konoplja mogla biti ključna u borbi čovječanstva protiv klimatskih promjena zato što apsorbira ugljikov dioksid iz atmosfere više nego dvostruko učinkovitije od bilo kojeg drveća.

Dok stabla mogu vezati oko šest tona CO2 godišnje, konoplja može i do 16 tona. CO2 također postaje trajno zatvoren unutar vlakana konoplje koja se mogu koristiti kao sirovina za proizvodnju širokog spektra proizvoda, od tekstila i građevinskih materijala, do dijelova automobila i lijekova. Konoplja je jednostavna i samoodrživa biljka za proizvodnju. Može rasti praktički bilo gdje u svijetu. Za rast treba vrlo malo vode i nisu joj potrebni pesticidi.

Uzimajući u obzir samo pamuk koji predstavlja 43 % svih vlakana koja se koriste za odjeću i tekstil u cijelom svijetu konoplja može pružiti goleme prednosti s obzirom na veliku razliku u vodi potrebnoj za uzgoj konoplje u odnosu na pamuk.

platno od konoplje
konoplja biljka

Konoplja ili industrijska konoplja je podvrsta biljke kanabis, ali nema većinu psihoaktivnog spoja marihuane tetrahidrokanabinola (THC).

Još jedna prednost konoplje je činjenica da je jedna od najbrže rastućih biljaka na svijetu, dostižući visinu od četiri metra u samo 100 dana. Osim što pročišćava zrak od stakleničkih plinova, također može apsorbirati kancerogene teške metale poput žive, olova ili kadmija iz tla – elemente koji su, iako pogodni za usjeve koji se koriste za prehranu, vrlo opasni za ljude koji konzumiraju te biljke.

Imate li u svom ormaru nešto od konoplje?

Konopljina tkanina je mekša, toplija, vodonepropusnija i postojanija od pamuka. Tkanina snažno upija znoj i druge tekućine te ih izuzetno dobro odvaja od tijela. Vrlo je otporna na temperaturu. Zbog visoke razine kisika u tkanini, spriječeno je stvaranje anaerobnih bakterija.
Konopljina tkanina također koristi manje kemikalija za proizvodnju. U Kini je korištena prije 10 000 godina. Zagrijavanjem i stiskanjem konopljinih vlakana može se lako stvoriti građevinski materijal koji premašuje drvo po snazi, kvaliteti i troškovima.

Konoplja se odlično miješa i s drugim materijalima; npr. s organski uzgojenim pamukom, recikliranim poliesterom, elastanom, stvarajući tkaninu koja se lako održava i ne gužva se poput većine prirodnih materijala.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG